четвер, 16 березня 2023 р.

Творча презентація Оксани Дорошенко «Більське городище і Котелевський коржик»

Для нас не було сумнівів, що черговий захід у рамках спільного культурно-просвітницького проєкту відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського, Полтавського обласного осередку НСМНМУ та закладів освіти, що здійснюють підготовку фахівців галузей культури, мистецтва та креативних індустрій «Шлях до Перемоги!» збере багато зацікавлених учасників.


Тема творчої презентації молодшої наукової співробітниці Історико-культурного заповідника «Більськ» Оксани Дорошенко «Археологічна та нематеріальна культурна спадщина Котелевського краю: Більське городище і традиція сакральної випічки».
А це означало, що на нас чекає незабутня мандрівка просторами Більського городища – унікальної археологічної пам'ятки скіфської доби на Полтавщині, а ще можливість познайомитися із авторкою яскравих та оригінальних коржиків, початок яким дала традиційна панянка та побачити на власні очі ці справжні витвори мистецтва.

Оксана Дорошенко – жителька Котельви. Молодша співробітниця Історико-культурного заповідника «Більськ». 
Власниця та авторка бренду «Котелевський коржик», який став популярним тому, що майстриня поєднує власне художнє бачення з українськими традиціями, використовує автентичні форми. 
Мета Оксани Дорошенко – познайомити світ з обрядовими «панянками» Котелевщини, ділитися власною творчістю, а також популяризувати українську традиційну символіку загалом. 


На сьогодні про «Котелевський коржик» знають в 30-ти країнах світу, у тому числі коржики були представлені на офіційних заходах Посольства України в Королівстві Таїланд, а також презентовані військовому оркестру ВПС США в рамках гастрольного туру Україною у 2019 році.
Вагомим досягненням є визнання котелевських панянок місцевим елементом нематеріальної культурної спадщини. 
«Котелевський коржик» потрапив до каталогу проєкту «Ukraine with love», що  популяризує вироби українських майстрів, про нього у 2020 році зняла сюжет одна з найбільших у світі міжнародних агенцій «Reuters». 
Дуже атмосферною, затишною була зустріч  Оксани Дорошенко з тими, хто любить мандрувати, досліджувати рідний край, цікавиться історією, археологією, цінує культурну спадщину свого народу!



Натхненна розповідь про Більське городище і пам'ятки його округи, наочна демонстрація археологічних артефактів та власних виробів просто захопили присутніх, хотілося слухати й слухати. 



Кожен відвідувач заходу отримав у подарунок від пані Оксани печиво у вигляді пташки. 


Не залишилися без подарунків і працівники відділу мистецтв обласної бібліотеки! Дякуємо!!!

 
Подібні заходи вражають і надихають. Саме завдяки таким людям, як Оксана, їхньому впливу на суспільну думку, залишається надія на світле майбутнє нашої країни!






Немає коментарів:

Дописати коментар