середу, 22 березня 2023 р.

Книжкова виставка-визнання «Ван Гог: творчий шлях художника»



 30 березня виповнюється 170 років від дня народження Вінсента Ван Гога, нідерландського художника, постімпресіоніста.

Життя Ван Гога було наповнено пристрастю та самотністю. Він не знаходив собі місця в навколишньому світі, що спонукало його до необачливих вчинків, і, нарешті, до загибелі.

Художник посідає особливе місце в мистецтві постімпресіонізму і вважається одним із засновників сучасного живопису.

Вінсент Ван Гог народився 30 березня 1853 року в  містечку Гроот-Зундерт у провінції Північний Брабант на півдні Нідерландів.

Ван Гог не мав повноцінної художньої освіти і прийшов до живопису вже в зрілому віці. Період його творчої активності – 10 років, які перевернули художній світ догори дригом. Він  помер у віці тридцяти семи років в 1890 році  і має одну з найкоротших творчих кар'єр в історії мистецтва. Але обсяг його спадщини фантастичний. За своє коротке життя художник намалював близько 2 тисяч полотен. Це пейзажі, натюрморти, портрети та автопортрети. Його манеру, стиль і темперамент важко не впізнати. Ван Гог – це найяскравіші кольори, найнасиченіші барви, найщедріші мазки. 

 Його час у світі був занадто коротким і неспокійним. Проте, керований талантом, емоціями та пристрастю, він все ж знайшов можливість поділитися своїм баченням і навіть своїм болем… Нідерландський постімпресіоніст Вінсент ван Гог не тільки залишив яскравий слід в історії мистецтва, але й став іконою поп-культури – подібно Моцарту, Далі та іншим.

На виставці, підготованій працівниками відділу мистецтв, представлені книги, статті з періодичних видань з маловідомими, цікавими фактами з життя митця, альбоми робіт, листи.





Немає коментарів:

Дописати коментар