понеділок, 27 березня 2023 р.

Зачаровує і надихає виставка авторської ляльки «Прийшла Весна-паняночка!»

«Ляльковий вернісаж» став черговим заходом у рамках спільного культурно-просвітницького проєкту Полтавського обласного осередку НСМНМУ, відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського та закладів освіти, що здійснюють підготовку фахівців галузей культури, мистецтва та креативних індустрій «Шлях до Перемоги!».
Він відбувся у відділі мистецтв 27 березня, у Міжнародний день театру! А 21 березня світ відзначив Міжнародний день лялькаря. Ми ж саме до цих двох дат приурочили відкриття виставки авторської ляльки різних творчих напрямків.

А от її назва «Прийшла Весна-паняночка!» народилася з думками про весну. Та й роботи, представлені в експозиції, такі прекрасні, такі яскраво-радісні Весняночки-паняночки! 

Вернісаж супроводжувався виступом зразкової групи народного співу вокально-хорової студії «Домінус» (керівниця вокального відділу – Аліна Зінченко; директорка студії – Людмила Портна) – унікального колективу, відомого не лише на Полтавщині. Його вихованці зберігають традиції, адже окрім співу, вивчають історію та походження українських пісень, а ще – традиційний репертуар різних областей України. І навіть у ці темні часи вони не тільки не припинили заняття, а ще й беруть участь у різних заходах.






    






В експозиції виставки – красиві та стильні ляльки: інтер’єрні, вузлові, з рослинних матеріалів, текстильні, міні скульптури, м’які забавки, цілі художні композиції. 

Учасники виставки авторської ляльки «Прийшла Весна-паняночка!»: Вікторія Балясна, Тетяна Ваценко, Наталія Власенко, Оксана Власенко, Віра Клєвіч, Людмила Верещагіна, Людмила Гавриленко, Ірина Даниленко, Наталія Дігтяр, Наталія Дмитренко, Оксана Дорошенко, Вероніка Кошова, Світлана Кравченко, Анна Красношапка, Галина Ночовна, Світлана Олійник, Валентина Омельченко, Лідія Орел, Олена Перепелиця, Анжела Рослова, Тетяна Саєнко, Наталія Свиридюк, Олександра Свиридюк, Юлія Стороженко, Світлана Солодун, Анжеліка Ткачук, Тамара Пилипенко, Євген Пілюгін, Алла Тимошенко, Олена Хорошун, Віра Черняк, а також вихованці зразкового художнього колективу гуртка «Творча майстерня «Струмочок» КЗ позашкільної освіти  «Зіньківський будинок дитячої та юнацької творчості» (керівник – Людмила Гавриленко) та гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Мозаїка» Хорольського центру дитячої та юнацької творчості (керівник – Юлія Стороженко) представили більше 80 робіт.






Кожна лялька – унікальна та відображає певні емоції, випромінює позитивну ауру!




Вдало доповнюють виставку художнє вирізування з паперу Наталії Сташкевич та антикварні листівки з колекції Юрія Меліхова.





Характерним для виставки є участь у ній родин майстрів, що об’єднують декілька поколінь. Так, в експозиції представлена лялька Наталії Свиридюк – заслуженої майстрині народної творчості України, членкині Всеукраїнської спілки дизайнерів, арт-кураторки креативного мистецького хабу "OTOLOVKO", яку вона створила з текстильних та природних матеріалів і назвала «Володарка трав». Саме пані Наталія є ініціаторкою проведення виставки авторської ляльки.


А от її донька Олександра Свиридюк представляє «Репліки автентичних ляльок Полтавщини», для створення яких використала текстильні вінтажні матеріали.



Наталія та Оксана Власенко (мати і донька) представляють текстильні ляльки-мотанки, в кожну з яких вкладють свою душу, весь згусток творчої енергії. 


Долучилися до виставки й представники славної мистецької родини Пілюгіних: Євген Пілюгін – заслужений майстер народної творчості України, голова Полтавського обласного осередку НСМНМУ та його донька Наталія Дмитренко – майстриня килимарства, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв ім. М. Ярошенка), що за власною методикою з натуральних матеріалів виготовляє килимові іграшки.


Незабутні враження від спілкування зі світом лялькового мистецтва отримали всі присутні! 


Заслужена працівниця культури Валентина Вождаєнко привітала художників авторської ляльки з нагоди відкриття виставки та подякувала всім, хто доклав зусиль для реалізації цього проєкту.



На творчість лялькарів надихають абсолютно різні події. Про такий непростий і достатньо тривалий процес створення ляльки розповідали учасники виставки: Наталія Свиридюк – майстриня, що спрямовує свої зусилля на створення науково достовірних та естетично досконалих традиційних ляльок, виконаних в народних традиціях;  Світлана Солодун – авторка казкових, сонячних інтер'єрних ляльок, Вікторія Балясна, яка створює колоритних, яскравих та самобутніх ляльок; Галина Ночовна, яка займається виготовленням особливих авторських ляльок, що мають унікальну зовнішність, характер, дизайнерський одяг та своє ім’я; Тамара Пилипенко – відома майстриня народної та авторської ляльки; Євген Пілюгін, який неодноразово проводив і проводить майстер-класи з виготовлення народної ляльки; Світлана Олійник – архітекторка, художниця, дизайнерка.








Хоча всі майстри вже не перший рік у справі лялькарства, вони постійно розвивають свою майстерність, удосконалюють техніки, а їх існує велика кількість. 




Ми виношуємо амбітні плани щодо того, щоб виставка авторської ляльки стала традиційною! Хоча створювати традиції дуже непросто. Але ще складніше їх підтримувати. Для цього потрібна здатність до тривалої кропіткої праці, послідовність та цілеспрямованість.




Чарівні створіння митців прикрашатимуть відділ мистецтв обласної бібліотеки до 8 квітня 2023 року.

Полтавське обласне телебачення: 






Немає коментарів:

Дописати коментар