середу, 15 березня 2023 р.

Час малювати квіти! Адже прийшла довгоочікувана весна!

У відділі мистецтв обласної бібліотеки розквітла справжня весна. 15  березня тут розпочали роботу одразу дві виставки живопису. Майже на усіх полотнах – яскраві квіти, створені умілими руками і фарбою.


Алла Федак у мистецтві – давно. Малює з дитинства. 
З 2007 р. - членкиня спілки художників «Натхнення», учасниця міських, обласних та республіканських виставок.
Займалася дизайном зовнішньої реклами та поліграфії, дизайном тематичних приміщень (аудиторій, актових залів, музеїв, виставкових та конференц-залів).
Працювала в Автомобільно-дорожньому інституті Донецького національного технічного університету дизайнером та керівником ізостудії: навчала студентів малюнку, живопису та композиції.
З 2014 року проживає в м. Полтава, працює керівником ізостудії в приватній школі. 
А ще художниця має дуже цінний досвід ілюстраторки, вона стала співтворцем літераторів. Роботами Алли Федак було оформлено 4 книги поетів-сучасників. 
Картини художниці знаходяться у приватних колекціях у США, Ізраїлі, Німеччині та Чехії.
Це не перша виставка Алли Федак у Полтаві. Але перша у відділі мистецтв обласної бібліотеки.
На виставці, якій Алла Анатоліївна дала назву «Хай буде весна!», представлені картини, створені у притаманній їй техніці пастозного живопису. Багатобарвність надає картинам фактурності та обсягу.


 
Натюрморти, виконані в даній техніці, привертають увагу своєю жвавістю та реалістичністю.
Хочеться простягнути руку і торкнутися цих чудових яскравих кольорів.
Про такий вид діяльності художниці, як проведення майстер-класів з живопису для переселенців у різних культурних та просвітницьких інституціях (зокрема, Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, ПОУНБ імені І.П. Котляревського, Обласному молодіжному центрі Полтави тощо), розповіла голова громадської організації «Спілка активних жінок «Вулик» Наталія Діда.

У роботах художниці яскраво представлена тема квітів. Всі роботи Алли відзначаються надзвичайною свіжістю виконання, незалежно від того, чи вони виконані олійною фарбою акрилом чи в акварелі.

А цю картину Алла Федак подарувала відділу мистецтв


Квіткова тематика є улюбленою також для Наталії Пастернак. Свою дебютну виставку вона назвала «Симфонія квітів».
Наталія Олександрівна за освітою архітекторка, зараз на пенсії. А за видом діяльності і покликанням – художниця.


Працювала в творчих майстернях міст України, таких як: Сімферополь, Керч та Харків. Ці міста прикрашають будівлі, спроектовані пані Наталією особисто та у співавторстві з колегами-архітекторами.
Все життя мріяла займатися живописом. Але така нагода трапилася тільки в 2020 році, коли в країні почалася пандемія.
Проживає Наталія Олександрівна у Харкові. З початку війни була вимушена переїхати до Полтави, де малювала виключно квіти, які для неї є надією на скорішу перемогу, подолання смутку та страждань, нанесених війною.


За доволі короткий часовий проміжок створила доволі значну кількість різноформатних картин. Говорять же, що коли робота приносить задоволення, можна творити безкінечно.
Творам пані Наталії властива деталізація, достовірна передача текстури та кольору.
Наталія Олександрівна використовує для написання картин акрилові фарби – улюблений матеріал як професійних художників, так і новачків. Цей універсальний матеріал дозволяє створювати надзвичайно реалістичні природні картини.



Візуальне сприйняття картин доповнювала музика! Твори Шуберта, Паганіні, Моцарта, Ґарсія, українські народні та авторські пісні звучали у виконанні студентів та викладачів Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Карини Варфоломієвої, Георгія Гусєва, Богдана Кирпи, Олени Михайловської, Дмитра Луценка,  Ярослави Ціуліної, Анни Єзерської, Зої Цибульник. І кожен виступ був пронизаний теплом і щирістю, темпераментом та експресією.



Виставки живопису Алли Федак «Хай буде весна!» та Наталії Пастернак «Симфонія квітів» діятимуть до 9 квітня 2023 року.





Немає коментарів:

Дописати коментар