понеділок, 20 березня 2023 р.

Лекція «Пошук та порятунок об’єктів культурної спадщини»

 Як завжди, цікавою, інформаційно насиченою була лекція Артура Арояна «Пошук та порятунок об’єктів культурної спадщини», яка відбулася у відділі мистецтв 19 березня 2023 року. 

Артур Ароян, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка, член ГО «Збережемо Полтаву», а також відомий полтавський архітектор, краєзнавець, підготував докладну розповідь про об’єкти культурної спадщини Полтави, що потребують збереження. А таких багато. Це і будинок Бахмутського, і будинок Полтавського дворянського зібрання, і Петровський Полтавський кадетський корпус, садиба Закревських. Адже будівлі, як люди хворіють, помирають…

На Полтавщині збереглося багато поміщицьких садиб, але стан деяких з них викликає занепокоєння. Наприклад, Хомутецький палац декабристів Муравйових-Апостолів , який знаходиться в Миргородському районі. Маєток був спланований ще у XVIII столітті нащадками українського гетьмана Данила Апостола. Нині майже втратив первісну красу і перебуває у занедбаному стані.

Дізналися присутні і про будинок сестри Панаса Мирного Олександри Рудченко  в Гадячі, земську школу (кінця ХІХ – поч. ХХ ст.), міністерську школу (поч.ХХ ст.) в селі Лютенька в Миргородському районі. 

Лектор докладно зупинився на краєзнавчих експедиціях ГО «Збережемо Полтаву» в різні райони Полтавщини, під час яких учасники організації оглядали як відомі, так і маловідомі села, збирали фотоматеріали.

Інформація про Кременчуцьке водосховище та мальовничу гору Пивиху викликала чималий інтерес у присутніх та зливу запитань. Цю місцевість учасники ГО «Збережемо Полтаву» досліджували в найрізноманітніших форматах і недаремно. Колись тут був Пивгородський монастир,  який слугував справжньою фортецею. У XVII столітті монастир став релігійно-політичним осередком визвольної боротьби українського народу: тут знайшли прихисток повстанці під проводом Павлюка та козаки Богдана Хмельницького. В наш час на цій території трапляються унікальні знахідки: уламки амфори, черепки із рідкісним мотузковим розписом.У деяких місцях можна побачити залишки старих цвинтарів. Тож сучасним науковцям є над чим попрацювати.




Ще довго по закінченні лекції у затишній залі відділу мистецтв не вщухали розмови, слухачі «засипали» запитаннями улюбленого лектора Артура Арояна, а також ділилися своїми враженнями та думками.

Немає коментарів:

Дописати коментар