середу, 8 березня 2023 р.

Майстер-клас із писанкарства

Навесні, коли весь світ оживає після зимового сну, до нас приходить писанка як провісник світлого Воскресіння Христового.

Писанка – це один із найдавніших та найвідоміших культурних і духовних символів України, шедевр мініатюрного народного живопису. Вона увібрала в себе історію нашого народу, його звичаї, вірування, тонке поетичне бачення краси природи та розуміння законів її розвитку. За легендою доля світу залежить від того,скільки писанок пишеться щороку до Великодня.

7 березня 2023 року у відділі мистецтв відбувся майстер-клас із писанкарства від Назара Божинського, доцента кафедри дизайну Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Учасниками майстер-класу стали учні 10 класу  КЗ «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім. І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області». 

На початку майстер-класу до уваги присутніх була презентована книжкова виставка «Маленький скарб великої країни», документи з якої розповідають про мистецтво писанкарства на Україні. Потім Назар Божинський докладно інформував про методику та матеріали для виготовлення писанок. 

 На очах у присутніх творилася справжня магія. Адже сам процес виготовлення писанки доволі непростий. В писачок з тонкої жерсті вкладають шматочок воску, розтоплюють віск над полум’ям свічки, ним малюють орнаменти, після чого опускають промальоване воском яйце у оцет, а потім у фарбу певного кольору. Насамкінець знімають віск над полум’ям. 

Що заінтригувало всіх присутніх - на майстер-класі використовували природні фарби з кореня марени фарбувальної, з соку бузини, лушпиння цибулі, куркуми, а також бджолиний віск із духмяним ароматом меду. 

Майстер давав поради, розповідав цікаві факти з етнографії українського народу.  Захоплюючому заняттю створення писанок не стали на заваді повітряні тривоги, які цього дня лунали раз у раз. 

Ось такий відеосюжет про майстер-клас з писанкарства підготували студенти НН Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка:



Немає коментарів:

Дописати коментар