четвер, 9 квітня 2020 р.

Каталог мистецької виставки "Обабіч"

Сьогодні ми продовжуємо огляд нових надходжень літератури до відділу мистецтв. Пропонуємо до вашої уваги каталог виставки, яка була організована Мистецьким Арсеналом спільно з берлінським Центром східноєвропейських та міжнародних досліджень (Zentrum für Osteuropa und internationale Studien, ZOiS, Берлін) і носить назву «Обабіч».


Обабіч = Obabich : [кат. вист. : 22 трав.–30 черв. 2019 : Мист. арсенал, Київ, Україна] / [уклад. Є. Онух ; тексти: Ю. Ваганова та ін. ; пер.: Г. Бєляков та ін. ; передм.: Ю. Ваганова]. – Київ : Мистецький Арсенал, 2019. – 167, [1] с. : іл. – Текст парал. укр., англ. 

У «Мистецькому Арсеналі» у 2019 році відкрилася виставка під загадковою назвою «ОБАБІЧ». Це, безперечно, не традиційна мистецька виставка, до яких ми звикли чи радше, до яких нас призвичаїли.
Куратором виставки є Єжи Онух, митець і куратор мистецтва, колишній директор Центру сучасного мистецтва при НаУКМА в Києві. Виставка «Обабіч» досліджує минуле і сьогодення через інтерпретацію новітньої української історії.
Куратор виставки Єжи Онух і фотографи Віктор Марущенко і Марк Невілл пропонують глядачам свою інтерпретацію вигаданих і реальних кордонів людського сусідства.
Три актуальні, але різні реальності сучасної України, існують обабіч одна одної, паралельно в просторі, але не завжди в одному часі.
Єжи Онух
У своєму вступному тексті до виставки Онух пише: «Кожна історія має свій початок, свою передісторію, свої давні часи, або, інакше кажучи, своє минуле. Проект, який ми вам представляємо у форматі виставки та книжки, теж має своє минуле, різне для кожного з його учасників. Моїм завданням, як куратора, було зібрати всі ці історії, ці візуальні оповіді й створити сцену, на якій вони постали б в інакший спосіб. Спосіб, який не обов’язково повинен збігатися з уявленнями самих митців. Це також відкриває перед вами, учасниками зустрічі, перспективу побудувати власну оповідь, яка може початися тут. Але ваша оповідь може також мати свою передісторію». 


Мистецький арсенал – це інституція, яка у своїй роботі поєднує різні мистецькі практики. Вони прагнуть до синтезу та синергії розмаїтих проектів і художніх висловлювань за основними питанням і формою, але не менш важливо для них актуалізувати нагальні питання й стимулювати дискусії.

Віктор Марущенко та Марк Невіл зобразили приклади людей з різних регіонів України, які незалежно від обставин прагнуть по-своєму творити красу.
Що спільного в людей, які творять ці реальності? Що їх об’єднує?
Фото Віктора Марущенка. Джерело: krytyka.com


Віктор Марущенко

Герої донбаських фотографій Марущенка на вигляд хоч і маргінали, однак, дивлячись на них, можна відчути, наскільки багатовимірним є людське існування. Ми бачимо, як вони працюють і відпочивають. Оповиті спогадами, прагненнями, мріями про кращу, красивішу, кольоровішу картину світу.
Марк Невіл 
Фотографії Невілла — холодні й тому безпристрасні, але водночас такі, які зберігають дружню дистанцію, необхідну тоді, коли ми хочемо не лише показати когось, а й надати йому голос.
Подорожуючи Україною, Невілл не міг не помітити, що, попри війну на Сході з усіма її наслідками, життя триває, а люди, подібно до героїв серії Марущенка, прагнуть радості й занурення в красу.
Марк зміг це відтворити у своїх фотографіях так, як це зробив Віктор Марущенко майже 20 років тому.


Фото Віктора Марущенка. Джерело: espreso.tv

Фото Марка Невілла. Джерело: en.zois-berlin.de

Фото Марка Невілла. Джерело: en.zois-berlin.de

Спеціально до виставки художник Саша Курмаз створив графіті на металевій огорожі https://youtu.be/P9_WPNw3REg
Фото: Олександр Попенко


Фото: Оксана Кузьменко

Проект «ОБАБІЧ», представлений у «Мистецькому Арсеналі», є спробою показати сучасну дійсність через творчість митців, і то притаманним їм способом, проте без надмірного епатажу, без ялових спекуляцій.
Каталог виставки «ОБАБІЧ» Марущенка, Невілла, Онуха — це досвід, який варто пережити.
Тож запрошуємо всіх, хто зацікавився, завітати до відділу мистецтв після карантину і ознайомитися особисто з цим неординарним виданням.

Немає коментарів:

Дописати коментар