понеділок, 13 квітня 2020 р.

«Творимо писанковий світ Великодня»: Рекомендаційний список для проведення віртуальних майстер-класів із писанкового розпису

Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає у далеке минуле і пов'язана з ритуалом весняного відродження на землі. Перетворювати звичайне куряче яйце на чарівну писанку за старих часів уміла кожна слов'янська жінка. Хранителька домашнього вогнища повинна була з року в рік «оновлювати світ». Для цієї святої справи їй, окрім яєць, потрібні були: непочата вода, непочатий вогонь, нові горщики, нова полотняна серветка, бджолиний віск, свічка, фарби, розламана надвоє кісточка-вилка, узята з півнячих грудок. 
Непочатий вогонь добував господар сім'ї, непочату воду господиня брала опівночі з семи джерел. Фарби добували з пелюсток квітів, кори, коріння і листя дерев. Узор майстрині не вигадували, а списували з торішніх писанок - з року в рік, від бабусь-прабабусь. А до предметів, причетних до приготування писанок, ніхто, окрім самої господині, не смів навіть торкатися.



Так писали писанки наші далекі предкині, наші прабабусі. Ця традиція нараховує вже близько 8 тисяч років. Звичайно ж, з часом правила писання спростилися. Вода проста, кип'ячена, писанок – спеціально виготовлений у вигляді невеликої металевої воронки, а фарби беруться як «від Бога, так і від людей».
Але традиція проминула всі труднощі і змогла вижити й донині. Кожна писанка – це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле – усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу в оточуючому світі. 
А пізніше писанка прижилась і в християнській традиції святкування Великодня, і до сьогоднішнього дня вони милують наш погляд своїми барвами у великодньому кошику. Кожна українська писанка – це витвір мистецтва.
Традиція розпису писанок до Великодня в різних регіонах України має свої особливості. Для різних територій характерний різний вид візерунку, кольоровою гами і технології розпису. Наприклад, полтавські писанки фарбують у білі, жовті та зелені кольори. 
На Чернігівщині використовують білі, червоні та чорні, а на Прикарпатті писанки роблять у жовтих, оранжевих, червоних та чорних тонах. На Гуцульщині набула поширення техніка розпису яєць із використанням писачка та воску. На півдні Поділля та на Буковині використовують техніку «скрапленого» малюнка – на яйце наносять крапелі воску. На Прикарпатті та Волині поширені техніки «шкрябання» та «фарбування», звідси походять і назви писанок – великодні «яйця», «мальованки», «галунки».
Крашанки появилися на Україні пізніше, ніж писанки. Їх варять і фарбують в один тон у природних барвниках. Крашанки можна їсти, писанки ж українці не варили і не вживали в їжу.

Перед розписом писанки, майстер повинен уявити майбутню писанку та скласти певну схему розташування орнаменту на поверхні яйця. Важливо набратися терпіння та виконувати кожен крок послідовно. Від простішого елементу до більш складного, від загального орнаменту до деталей, від світлих кольорів до темніших. 
Принцип розпису українських писанок полягає в тому, що на поверхню яйця розтопленим воском наноситься малюнок. Застиглий на яйці віск надійно захищає поверхню від попадання на неї барвників або відбілювача. Таким чином, коли наноситься віск на біле яйце – то на готовій писанці це місце буде білим, коли ми пишемо воском по будь-якому іншому кольорі – то малюнок цього кольору ми і отримаємо на готовій писанці. 
Кольори на писанки отримують накладенням одного кольору на іншій, від світлого до темного. Після кожного фарбування, на писанці зафарбовуються воском частини орнаменту, колір яких необхідно зберегти й шар за шаром на яйці народжується задуманий майстром візерунок. В кінці, коли вже нанесені всі шари фарби, яйце нагрівають і акуратно знімають віск. 

Перш ніж приступити до розпису української писанки, необхідно приготувати все, що для цього в буде потрібне: яйця, писачкок, бджолиний віск (парафін не підходить для цих цілей), олівець, кілька м’яких ганчірочок, барвники, пів-літрові баночки для барвників (можна обрізати пластикові пляшки), оцет, важки (для цього зазвичай використовують скляні баночки від медикаментів), ложка з нержавіючої сталі.

 Розпис писанки складається з таких етапів:

 1) Приготування барвників: 
Для фарбування писанок можуть бути використані як природні барвники, так і синтетичні. Найбільш часто зараз використовують анілінові барвники (бажано для вовни). Готують їх так: пів пакету барвника (1/2 чайної ложки) засипається в банку і заливається, приблизно 300 мл. кип’ятку, після того як вода трохи охолоне, додається столова ложка оцту і чайна ложка солі. Найбільш сприятлива для фарбування писанок температура барвників – 20-25 градусів. До речі, писанки, пофарбовані аніліновими барвниками не можна вживати в їжу. Щоб розфарбовані писанки були їстівні потрібно використовувати харчові або натуральні барвники.
 2) Підготовка яйця до малювання:
Для писанки найчастіше беруть біле куряче або гусяче яйце, рідше використовують перепелине. Бажано щоб поверхня яйця була гладкою, без ямок і не мала тріщин. Яйце необхідно добре вимити, дати обсохнути. Рекомендується для видалення жирів з поверхні яйця перед роботою почистити його харчовою содою, акуратно наносячи її за допомогою зубної щітки, а потім змити теплою водою. Іноді яйце видувають, тоді воно може дуже довго зберігатися. Щоб видути яйце треба надфілем проробити дірочки з гострих сторін. Потім найкраще скористатися медичним шприцом з голкою. Для цього голка вставляється в один з отворів до упору, а потім повільно шприцом подається повітря. Після яйце промивається водою за допомогою шприца і сушиться. 
3) Розмітка поверхні яйця: 
Вибравши візерунок писанки приступаємо до розмітки поверхні яйця. Для цього нам знадобиться олівець, за допомогою якого будемо розмічувати яйце. Слід від олівця потім зніметься разом з воском. На початку не варто вибирати складний візерунок. При розмітці яйця, як і при подальшій роботі писачком, бажано щоб руки спиралися на стіл. Яйце беруть у ліву руку, а олівець в праву (якщо ви лівша – то навпаки), таким чином, щоб мізинець правої руки уперся по центру яйця, і починають розмічати яйце, обертаючи його навколо осі, при цьому мізинець служить свого роду циркулем. Таким чином, на поверхні яйця отримують рівну, замкнуту лінію. Чим швидше ви обертаєте яйце, тим рівніше виходить лінія. Коли проведені перші чотири лінії, поверхню яйця необхідно розділити по екватору. У результаті на поверхні яйця повинна вийти сітка з трикутників, в які вже легко буде вписувати вибраний орнамент. Якщо з першого разу не вийшло акуратно і рівно розмітити яйце, не варто засмучуватися; слід від олівця можна видалити вологою харчовою содою і провести потім лінію знову.
 4) Нанесення воску на необхідні частини. 


 Отже, коли все готове, приступаємо до розписування писанки та починаємо працювати в такій послідовності:

1. Наносимо олівцем розмітку на повехню яйця.
2. Якщо яйце було видуте, то необхідно закрити отвори воском. Для цього гріємо писачок з воском, торкаємося краю отвору писачком, поки не почне з голки витікати віск, який і затягне отвір. 
3. Перед нанесенням воску на писанку потнібно помити руки. Яйце беруть лівою рукою, у правій руці – за ручку треба взяти писачок. Необхідно запам’ятати, що віск треба брати тільки правою рукою. Попередньо поклавши шматочок воску в писачок, гріємо його над вогнем свічки або електроплити.
4. Акуратно, тримаючи голку перпендикулярно поверхні та намагаючись не відривати її від яйця, наносимо потрібний візерунок. Лівою рукою провертаємо майбутню писанку. 
5. Опускаємо яйце, на якому знаходяться лінії та візерунки, нанесені воском, в оцет, щоб знежирити поверхню. Як тільки з’явилися перші пухирці на яйці – відразу його треба витягти. 
6. Опускаємо у фарбу, найчастіше – жовту. Якщо яйце було видуте, його треба придавити ложкою, або невеликою пляшечкою з піском.
7. Коли писанка набрала колір, її витягують з фарби, промивають під протічною водою, і кладуть на білу розстелену ганчірку та чекають поки поверхня висохне.
8. Суху жовту писанку беруть лівою рукою, і писачком наносять елементи, які повинні залишитися жовтими. Під віск не потрапить інша фарба і тому, вони залишаться жовтими.
9. Писанку опускають в більш темну фарбу. Найчастіше це – червона, але може бути і зелена чи синя. Треба запам’ятати, що червоний і синій із зеленим не перекриваються. Тому треба знати, що якщо вибрати червоний колір, то синього і зеленого доведеться уникнути. Хоча існують спеціальні техніки для їх поєднання. 
10. Після того як писанка набрала колір, її витягують, промокають ганчірочкою або тримають під протічною водою, і залишають висохнути.
11. Беремо суху червону писанку і воском, з розігрітого писачка заповнюємо ті ділянки, які хочемо залишити червоними. 
12. Опускаємо писанку в коричневий, фіолетовий або чорний колір.
13. Коли вона набрала колір, її витягуємо, промокаємо серветкою, ганчірочкою або тримаємо під проточною водою, а потім даємо їй висохнути. 
14. Зняття воску. Зняти віск можна трьома способами:
  • На свічці. Запалюють свічку, писанку тримають збоку від вогню, щоб її не закоптити, і акуратно підігрівають. Як тільки віск починає плавитися, витираємо його ганчіркою, повертаючи писанку.
  • На електроплиті. На електроплиті ставимо бляшану коробочку. У неї кладемо писанку, і постійно перевертаючи її дерев’яною паличкою, даємо можливість розплавитися воску. Як тільки віск стек, беремо писанку ганчірочкою, складеної в декілька разів, і витираємо її від залишків воску.
  • У духовці. Готові писанки складають на деко, який застеляють ганчіркою, і ставлять у холодну духовку. Коли вона почне грітися, віск з писанок почне танути. Їх треба витерти, знявши залишки воску. 

До речі, якщо для писанки використовувалося видуте яйце, то перед зняттям воску необхідно відкрити за допомогою голки або писачком отвори, інакше при нагріванні писанка може тріснути. 

Не слід починати писати писанки, не закінчивши одномоментні і недороблені справи. Потрібно звільнитися від домашньої суєти, налаштуватися, «очистити» свою свідомість від усього зайвого.

Писанкарство (мистецтво писати писанки) доступне кожному. Обов’язково потрібно залучати до малювання писанок і дітей. Адже таке заняття не лише розкриє перед ними народні традиції писанкарства, але й розвиває акуратність, посидючість, творче мислення, фантазію. 
Немає нічого кращого ніж писанка створена своїми руками. Даруйте розписані власноруч писанки друзям та рідним і нехай вони несуть щастя та тепло у їхні родини!



Декорування великодніх писанок: ідеї, схеми, майстер-класи з віртуальних джерел 

Ажурні об’ємні писанки з паперу // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Велетенська розмальовка-писанка // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану.
Великодні мініатюри: схеми вишивки та ідеї [для писанок] // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Великодні писанки: візерунки, символи, значення // KOLYBA. Портал про Закарпаття. – Режим доступу: kolyba.org.ua/unikalne-zakarpattja/zvichai-svjata-i-obrjadi/2404-velikodni-pisanki-vizerunki-simvoli-znachennja (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Вишиті писанки. І такі бувають // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Декоруємо великодні яйця нитками: 20 ідей // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану.
Декоруємо пасхальні яйця шнуром та мереживом (25 ідей) // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану.
Дряпанки: найпростіший варіант розпису великодніх яєць // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Значення символів на писанках // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Ідеї декупажу писанок + майстер-класи // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Квіткові писанки. Нові ідеї традиційного декору [майстер-клас від Lelia Art]. – Режим доступу: https://youtu.be/KvlObhM9Efg (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Крашанки на натуральних барвниках: як досягнути яскравого кольору // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Малюємо писанки з дітьми: 25 ідей для наймолодших // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Мініатюрна великодня вишивка: схеми писанок та крашанок // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану.
Олінішевська М. 5 технік створення великодніх писанок //Gazeta.ua. – Режим доступу: https://gazeta.ua/articles/science/_5-tehnik-stvorennya-velikodnih-pisanok/695354 (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Пасхальні яйця в стилі декупаж: 25 ідей // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Писанка своїми руками: майстер-клас від майстрині Юлії Шкурлатович. – Режим доступу: youtube.com/watch?v=jMTd954MXXk (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 



Писанка // Українські традиції.- Режим доступу: http://traditions.in.ua/zvychai-ta-obriady/obriadova-symvolika/316-pysanka (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Писанки в трипільському стилі // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Про що розповість українська писанка: що означають знаки та символи на писанках // Львів - місто натхнення . – Режим доступу: http://lviv1256.com/history/pro-scho-rozpovist-ukrajinska-pysanka-scho-oznachayut-znaky-ta-symvoly-na-pysankah/ (дата звернення: 30.03.2020). Назва з екрану.
Про що розповість українська писанка: що означають знаки та символи на писанках, кольори та види розписних яєць // ВСВІТІ. – Режим доступу: http://vsviti.com.ua/ukraine/82343 (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Простий декор писанок мішковиною та мереживом // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Прості писанки в одному кольорі. Схеми та ідеї // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
40 ідей писанок вишитих бісером // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Сучасна українська писанка : 32 фото // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану.
Сучасні крашанки: 32 ідеї та майстер-класи // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Сучасні та традиційні узори писанок: схеми розпису // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Традиційні писанки з різних регіонів України // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Унікальні писанки-зернівки // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Федорів І. Як самому зробити писанку чи крапанку до Великодня //ЖИТТЯ. – Режим доступу: https://life.pravda.com.ua/society/2013/05/1/127877/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Чорно-білі писанки: від традиції до сучасності // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 
Як зробити пасхальне деревце : 30 ідей [з писанками] // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану.
Як зробити стильні крашанки (на натуральних барвниках) // Ідеї декору. – Режим доступу: https://idei-dekoru.com/tag/великдень/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану.
Як розписати писанку // Чернігівщина. Події і коментарі. – Режим доступу: http://pik.cn.ua/print/3571/ (дата звернення: 30.03.2020). – Назва з екрану. 



Бібліографічний список літератури з фондів ПОУНБ  для проведення майстер-класу з писанкового розпису 


Біняшевський, Ераст Володимирович. Українські писанки [Текст] : альбом / Е. В. Біняшевський. - К. : Мистецтво, 1968. - 93 с. : іл. 
Бондарук, Андрій Володимирович. Як написати писанку [Текст] / А. В. Бондарук. - Луцьк : Терен, 2008. - 20 с. : іл.
Гусєва, Л. І. Технологія писанкарства / Л. І. Гусєва // Трудове навчання в школі. - 2017. - № 3. - С. 35-41. (Шифр в БД Т982122/2017/3)
Датченко, Юлія Валентинівна. Писанки Катеринославщини [Текст] : посібник з писанкарства / Ю. В. Датченко. - Дніпропетровськ : Герда, 2011. - 48 с. : іл. 
Знаки-символи писанок // Позакласний час. - 2019. - Берез. (№ 3). - С. 53. 
Ільїнський, В. Особливості орнаментики подільських писанок / В. Ільїнський, С. Подгурська // Народне мистецтво. - 2006. - № 1/2. - С. 47-48.
Кобальчинська, Р. Хатні писанкові прикраси (Закарпаття) / Р. Кобальчинська // Народне мистецтво. - 2009. - № 1/2. - С. 69-72.
Коновал, Т. О. Писанкова абетка [Текст] : навчально-методичні нотатки / Т. О. Коновал. - К. : Світ Успіху, 2007. - 206 с. 
Корнієнко, А. Майстер-клас у гуртках художньо-естетичного напрямку : [з виготовлення писанок] / А. Корнієнко // Мистецтво та освіта. - 2011. - № 2. - С. 44-47. 
Костюк, Т. Г. Створення орнаментованої композиції. Символіка орнаментів і кольору. Писанка - вид народного мініатюрного живопису України / Т. Г. Костюк // Мистецтво в школі (музика, образотворче мистецтво, художня культура). - 2019. - № 4. - С. 8-12.
Манько, Віра. Українська народна писанка [Текст] / В. Манько. - Львів : Свічадо ; Львів : Монастир Монахів Студитського Уставу, 2001. - 48 с. : іл + 2 л. іл. 
Муха, О. М. Писанки в техніці петриківського розпису / О. М. Муха // Трудове навчання в школі. - 2019. - № 5/6. - С. 21-22. 
Орлова, Є. Диво-яйце : [різблення та вишивка по яєчній шкаралупі] / Є. Орлова // Мистецтво в школі (Музика. Образотворче мистецтво. Художня культура). - 2012. - № 5. - С. 15-16. 
Писанка [Текст] / Полтавський краєзнавчий музей ; уклад. Г. І. Галян. - Полтава : Дивосвіт, 2011. - 12 с. : іл. - (Українське народне мистецтво ; № 5). 
[Писанки из бисера: техника изготовления, схемы] [Текст] // Бисер. - 2012. - № 1. - С. 13-16.
Пише писанки бабуня, пише мама, пишу я [Текст] / упоряд. В. Т. Скуратівський. - К. : Український центр народної творчості, 1992. - 48 с. : іл.
Пожоджук, Д. Українська патріотична писанка / Д. Пожоджук // Українська культура. - 2016. - № 3/4. - С. 4-7. : іл. 
Полтавська писанка [Текст] / уклад. В. М. Асадчева. - Полтава : Оріяна, 2008. - 64 с. : фотоіл. - (Славетні імена Полтавщини). 
Світ у писанках Тараса Городецького [Текст] / упоряд. В. Манько. - Львів : Свічадо, 2012. - 128 с. : іл. 
Світ української писанки [Текст] : науково-популярне видання / уклад. С. П. Сітько. - К. : Кондор, 2005. - 96 с. : іл. 

Світлий Великдень : [вишивки до свята, зокрема вишиті писанки] // Українська вишивка. - 2016. - № 3. - С. 14-35. : іл. - Тема номеру. 
Семенко, Х. Д. Писанка-вишиванка : [майстер-клас зі створення вишитої писанки патріотичної тематики] / Х. Д. Семенко // Трудове навчання в школі. - 2019. - № 7/8. - С. 2-5.
Семенюк, І. М. Писанкарство - складова українського декоративно-прикладного мистецтва : [писанка-травленка: технологія виготовлення] / І. М. Семенюк, Н. В. Чєн // Мистецтво в школі (музика, образотворче мистецтво, художня культура). - 2020. - № 2. - С. 19-25. 
Соломченко, Олексій Григорович. Писанки Українських Карпат [Текст] / О. Г. Соломченко. - Ужгород : Карпати, 2004. - 240 с. : іл. - Резюме англ., нім., фран., рос., пол., словац., угор. мовами. 
Христос воскрес! З святом Великодня! Писанки на Україні [Текст] : Незброшурований альбом / Авт. тексту Ю. О. Іванченко. - К. : Муза, 1991. - 6 а.

  Виконала провідна бібліотекарка відділу мистецтв Віра Саранцева

Додаємо віртуальні майстер-класи з малювання писанок:




https://www.youtube.com/watch?v=WyDeSs-hFdU



 


Немає коментарів:

Дописати коментар