понеділок, 6 квітня 2020 р.

Арт-терапія: книжкова серія про геніальних митців

Ми підготували огляд нових надходжень літератури до відділу мистецтв. Сьогодні він складається із 4 захопливих арт-видань – яскравих біографій видатних діячів мистецтва, на які варто витратити час. 
Це справжній подарунок візуалам – поціновувачам мистецтва та гарно оформлених книжок.

 


      
Багато спільного мають ці книги: 
  • По-перше, вони входять до серії про художників "Це..."; 
  • По-друге, їх створили відомі історики мистецтва разом з талановитими ілюстраторами; 
  • По-третє, ця чудова серія мистецьких книжок побачила світ завдяки зусиллям редакції одного з найвідоміших українських видавництв – «Видавництва Старого Лева». 



Інґрем, Кетрін. Це Воргол [Текст] : пер. з англ. / К. Інґрем. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - 80 с. : іл. - 3000 экз. - ISBN 978-617-679-242-0 : 175.00 грн. 

Перше ілюстроване видання серії вийшло у 2016 році під назвою «Це Воргол». 
Авторка Кетрін Інґрем – незалежний історик мистецтва. Із відзнакою закінчила університет Ґлазґо, де була стипендіаткою Ганімена. Здобувши ступінь магістра з мистецтва XIX ст. в Інституті Курто, Кетрін вступила в докторантуру Коледжу Трініті в Оксфорді. Після здобуття ступеня доктора філософії її нагороджено дослідницькою стипендією Коледжу Маґдален в Оксфорді. Кетрін викладала на магістерській програмі при аукціоні «Крістіз» та читала в Імперському коледжі лекції з історії мистецтва для студентів природничих спеціальностей; також вела курси при галереї «Тейт» і працювала асистентом у Галереї Південного Лондона. 
Ілюстрований життєпис, який здійснив Ендрю Рей, що нагадує формат коміксів, неймовірні факти і знамениті картини ознайомлять читачів з життям та творчістю Енді Воргола (англ. Andy Warhol, ім'я при народженні – Ендрю Варгола (англ. Andrew Warhola), (1928, Піттсбург, штат Пенсильванія, США – 1987, Нью-Йорк, США).

 
Всесвітньо відомий американський митець українсько-лемківського походження, один із засновників поп-арту Енді Воргол є культовою постаттю в історії сучасного мистецтва в цілому. 
Художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець, колекціонер – цей суперзірковий митець з українським корінням, який перевернув стандарти у мистецтві, залишив по собі величезний творчий спадок і ще за життя став легендою. 
Це ціла епоха і напрямок у мистецтві. Він зробив високе мистецтво масовим. Серед його картин – зображення грошових купюр, відомих діячів, продуктів та газет, що були іконами своєї доби (консерви фірми Кембелз, пляшки Кока-Коли та ін.). Ці твори викликали значний резонанс.
Воргол також створив низку портретів відомих діячів американської масової культури, співпрацював із зірками кіно: Мерилін Монро, Елізабет Тейлор, Джимом Моррісоном та Елвісом Преслі. Картини художника замовляли відомі особистості – Мік Джаггер, Лайза Мінеллі, Джон Леннон, Даяна Росс, Бріжіт Бардо, Майкл Джексон.
Енді Воргол впродовж усього життя творював безліч історій навколо своєї персони.
Книга «Це Воргол» – це неймовірні факти з біографії митця-новатора, його знамениті картини.
З англійської мови на українську твір переклав Ростислав Паранько.

 

Інґрем, Кетрін. Це Далі [Текст] : пер. з англ. / К. Інґрем. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 80 с. - 4000 экз. - ISBN 978-617-679-373-1 : 175.00 грн. 

Книга «Це Далі» була надрукована у 2017 році. Цього разу Кетрін Інґрем у своїй книзі розповідає про одного з найвидатніших сюрреалістів ХХ століття – Сальвадора Далі, життя якого було яскравим і геніальним. А картини художника дивували та захоплювали, дратували та хвилювали. 
Іспанський художник Сальвадор Далі, який став культовою постаттю в історії сюрреалізму, Починаючи від дитячих років, авторка описує творчі пошуки митця, досліджує становлення феномену «Сальвадора Далі». 
Кетрін Інґрем намагається дати відповідь на таке питання – що стояло за цією неймовірно цікавою, екстраординарною та суперечливою особистістю?

Сальвадор Далі уславився на весь світ не тільки своїми творчими здобутками, а й епатажною зовнішністю та поведінкою.
На сторінках видання подано чимало художніх робіт Далі, багато уваги авторка приділяє висвітленню проблеми стосунків митця з його музою Галою Елюар.
Далі малював портрети коханої. На одній із його картин Христофор Колумб, ступивши на узбережжі Нового Світу, несе стяг з портретом Гали і написом: «Я люблю Галу більше матері, більше батька, більше Пікассо і навіть більше грошей!»
Авторка порівнює Далі та Галу із королівською сім'єю – «Король-дитя зустрічає свою королеву».

У книзі навіть подано схему резиденції, в якій художник проживав разом із Галою. Неповторний найбільший геній сюрреалізму ХХ століття помер 23 січня 1989 року на 85 році життя. Тіло художника забальзамували на його прохання і протягом тижня воно знаходилось у музеї, у Фігерасі. Тисячі людей приїхали, щоб попрощатися з генієм. Далі поховали в центрі музею його імені під плитою. Всі свої статки він залишив Іспанії. 
Ілюстраціями цього видання займався Ендрю Рей – ілюстратор, член колективу ілюстраторів «Піпшоу». Навчався в університеті Брайтона. Працював у галузі реклами, поліграфії, книговидання, анімації із замовниками з усього світу. Зараз живе і працює в Лондоні.


Роддам, Джордж. Це Ван Гог [Текст] : пер. з англ. / Дж. Роддам. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. - 80 с. : іл. - 2000 экз. - ISBN 978-617-679-513-1 : 175.00 грн. 

Презентація 3-ї книги мистецької серії «Це…» відбулася у 2018 році. Вона присвячена нідерландському художнику, представнику постімпресіонізму – Вінсенту Ван Гогу (1853-1890). 
За своє коротке та водночас трагічне життя він став одним із найвидатніших та найвпізнаваніших митців ХІХ століття, картини якого вважають одними з найкращих в історії людства. 
Про художника, що займався живописом всього 10 останніх років свого життя, роботи якого сьогодні купують за неймовірні суми, написано багато досліджень, розвідок, статей.
Біографія його дуже складна. Вінсент Ван Гог не схожий на жодного іншого художника світового масштабу.
«Я заплатив своїм життям за роботу, і вона коштувала мені половини мого глузду», – так написав Вінсент в своєму останньому листі до брата Тео. 
Його життя – це переплетення всіляких випадковостей і подій, воно вкрите таємницями і чутками. 
Книга «Це Ван Гог» розповідає про речі, які надихали митця, і руйнує стереотипний образ божевільного художника.
Автор книжки Джордж Роддам викладав історію мистецтв в університетах США та Великої Британії. Досліджує здебільшого європейський модернізм, автор багатьох статей на цю тему. 
Переклад з англійської мови на українську здійснила Тетяна Савчинська. 
Варто відзначити, що оформлення книги дещо відрізняється від двох попередніх видань. Це пов'язано з тим, що ілюстрації до книги «Це Ван Гог» створила польська художниця Слава Гарасимович. (Ілюстраціями до попередніх двох видань займався Ендрю Рей). 
У книзі висвітлено історію митця – дитинство, напружені сімейні стосунки, приречене кохання, пошуки свого «Я» в мистецтві, миті піднесення, періоди кризи і, зрештою, трагічне завершення життя. У книзі подано фрагменти листування, в яких він писав про все, що його турбувало.  
Читачі також мають змогу ознайомитися з відомими картинами Вінсента Ван Гога.


Паппворт, Сара. Це Моне [Текст] : пер. з англ. / С. Паппворт. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. - 80 с. : іл. - 3000 экз. - ISBN 978-617-679-683-1 : 186.00 грн. 

Четвертою в серії мистецьких книжок Старого Лева про художників стала книжка Сари Паппворт «Це Моне» Вона для тих, хто цікавиться не лише творчістю Клода Моне, а й імпресіонізмом і мистецтвом XIX-XX століть загалом. 
Ілюстрації створів Рин Од ванн. Переклад Тетяни Савчинської. 
Видатний французький живописець Клод Моне (1840-1926), один з основоположників імпресіонізму, писав: «Кожен обговорює моє мистецтво і робить вигляд, що він розуміє, як якщо б це було необхідно, коли його потрібно просто любити».



Термін «імпресіонізм» з'явився завдяки картині Моне «Враження. Сонце, що сходить», яка була виставлена на першій великій виставці імпресіоністів у 1874 році. 
Сьогодні Клод Моне входить в топ-3 найдорожчих художників світу. Всього з аукціонів було продано більше 200 його робіт. Середня вартість однієї картини Моне – $ 7,799 млн.



Серія біографій художників від "Видавництва Старого Лева" – незвичайна. Це справжня насолода для очей. 
Автори у хронологічному порядку подають факти про життя художників та основні етапи творчості у поєднанні з чутками та міфами.
А завдяки неймовірно гарним ілюстраціям, що органічно доповнюють текст на кожній сторінці, в уяві читача складаються дуже специфічні образи екстраординарних особистостей.
На задній частині обкладинок кожної книги розміщено цитату, яка належить головному герою видання.


Ілюстратори додали ще одну важливу деталь: обкладинка кожного видання надрукована в певному кольорі, який уособлює творчий стиль художників. «Це Воргол» – яскраво-рожевий колір, «Це Далі» – фіолетовий колір, «Це Ван Гог» – жовтий колір, «Це Моне» – блакитний. 
Завдяки ілюстраціям і живим розповідям письменників про життя художників ці книжки хочеться читати, розглядати знову і знову.
Ілюстровані життєписи художників з серії мистецьких книжок «Це…» чекають на своїх читачів у відділі мистецтв. 
А ми й далі будемо пропонувати нашим читачам цікаві книги про мистецтво від українських видавців.

Немає коментарів:

Дописати коментар