понеділок, 20 квітня 2020 р.

Дослідження Аркадія Третьякова «Старий Хрещатик і його домовласники»

З нових надходжень відділу мистецтв.

Третьяков, Аркадій Павлович. Старий Хрещатик і його домовласники [Текст] / А. П. Третьяков. - К. : Сучасний письменник, 2019. - 327 с. : іл. 






Аркадій Павлович Третьяков народився 11 травня 1947 р. у Києві. Закінчив Київський технікум залізничного транспорту та Київський державний університет імені Тараса Шевченка. Працював у науково-дослідних, проектних інститутах і комерційних структурах. Аркадій Павлович завжди цікавився історією рідного міста, колекціонував рідкісні фотографії з видами Києва. Видав книги з київської краєзнавчої тематики: «Бессарабская площадь» (2013), «Привіт з Хрещатика» (2015), «Мала Васильківська. Шота Руставелі. Культорологічний путівник» (2016), «Купцы города Киева» (2018), які ілюстрував унікальними фото з особистої колекції.
Дослідження Аркадія Третьякова «Старий Хрещатик і його домовласники» є однією з найкращих праць про головну вулицю Києва, попри наявність вже досить значної літератури з цієї теми. Автору вдалося поєднати популярний і науковий підхід, крім того викладені факти підкріплено цінним архівним матеріалом, виявленим автором і введеним таким чином в науковий обіг. 
Цитати з часописів та спогадів сучасників додають виданню достовірності та відкривають невідомі аспекти буття Хрещатика, адже це детальна розповідь про кожен будинок на старому Хрещатику, про архітектуру, архітекторів, жителів, домовласників, суспільне життя і торгівлю. До Третьякова історію Хрещатика представляли або як минуле його архітектурних споруд, або як історію об’єктів культурної спадщини, які на ньому розташовані.
Автор першим застосував синтетичний культурологічний огляд з наголосом на біографії людей, пов’язаних із цією вулицею. А оскільки на Хрещатику мешкали не лише пересічні домовласники, а й ті, що лишили слід у розвитку науки та культури України (і світу!) - вийшло захопливе оповідання про тих, хто зробив славу Києва порубіжжя ХІХ-ХХ століть.
Великим плюсом дослідження є насиченість рідкісним ілюстративним матеріалом: півтисячі архітектурних креслень, портретів мешканців та забудовників; копії торговельної, виробничої та сервісної тогочасної реклами. 
Переважну кількість ілюстрацій надруковано вперше.
Іменний покажчик складає 550 персоналій. 


Відтак «Хрещатик...» Третьякова - справжній подарунок для кожного поціновувача. В ділянці української краєзнавчої літератури - це один із найкращих творів останніх років.
Полтавці можуть ознайомитися з цім виданням у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського.

Немає коментарів:

Дописати коментар