четвер, 23 квітня 2020 р.

Каталог мистецького проєкту «Практика видозмін»

Новинка книжкового фонду відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського, про яку варто знати, – каталог мистецького проєкту «Практика видозмін».


75
П 69
Практика видозмін: живопис, об'єкт, скульптура, інсталяція, нові медіа [Текст] : каталог виставки = Practice of Metamorphosis : painting, object, sculpture, installation, new media. - К. : Ін-т проблем сучасного мистецтва НАМ України, 2015. - 112 с. : іл. - Укр. та англ. мовами. 


Ініційований Інститутом проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України арт-проєкт "Практика видозмін" в рамках VIII Всеукраїнської платформи "Новітні спрямування", відбувся 5 серпня 2015 року.
Його було створено за підтримки Міністерства культури України у партнерстві з Американським домом. 
Посилання для online-перегляду каталогу «Practice of Metamorphosis» («Практика видозмін») 

Із передмови: «Суспільство важко уявити без ідеалів. Одні з них спрямовують у «світле майбутнє», інші, навпаки, - у «безтурботне минуле». Але якщо говорити про сучасність, то вона іноді нагадує футурологічні прогнози початку ХХ століття. Можливо, людство ще не колонізувало Місяць, але технологічний прогрес оточує людей скрізь – як в особистому, так і в суспільному житті. У когось це викликає оптимізм, у інших навпаки,депресію. Але і у перших, і у других виникає питання: що має бути далі? Невже прогрес триватиме вічно – чи він все таки колись зупиниться?...».

Твори сучасного мистецтва в інсталяціях, арт-об'єктах, відео, фотографіях та живописі були представлені в єдиному просторі, який об’єднав як відомих авторів, так і молодих митців. 


Загалом до проєкту долучилося понад 40 учасників (представники різних регіонів України). Твори були відібрані шляхом відкритого конкурсу, оголошеного Інститутом проблем сучасного мистецтва НАМ України. Головний критерій відбору — відповідність тематиці та ідеї проєкту.


За відгуками, зразки експозиції вражали покликом до відродження індивідуальності, суспільної еволюції, політичних змін, відображаючи виклик власній ідентичності. 

Андрій Сидоренко, науковий співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва, зазначив: «…будь-яка інновація спричиняє кризу ідентичності. Тому що стати іншим – ц не тільки проблема зовнішніх ознак, але і психологічна дилема. Саме це і стримує багатьох кинути виклик своїм звичаям та звичкам і розвивати непритаманні собі перспективні властивості. Розпочинати нове завжди складніше, ніж іти прокладеним шляхом – цей процес здатний викликати дискомфорт і проблеми із самосприйняттям. Проте набагато гірше відчувати впевненість на шляху до тотальної деградації». 
До видання увійшли всі зразки експозиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар