вівторок, 7 квітня 2020 р.

«Благовіщення» – рання робота Леонардо да Вінчі


Дослідники вважають, що картину «Благовіщення», яку довгий час приписували пензлю флорентійського художника Доменіко Гірландайо, насправді створив Леонардо да Вінчі.

Картина написана в 1472-1475 роках, зберігається в Італіії, в галереї Уфіцці (Флоренція). Це одна з перших картин художника на релігійну тему. Він написав її, коли ще був учнем в майстерні Андреа дель Верроккіо. 
Полотно написано як запрестольний образ для церкви жіночого монастиря Святого Бартоломео в Монте-Олівето-Маджоре неподалік Флоренції. Напис на звороті підтверджує, що картина висіла в ризниці. 
Є свідчення про те, що деякий час вона прикрашала стіну монастирської трапезної. Прямокутна форма полотна вказує на те, що вона могла висіти безпосередньо над вівтарем. 
У 1869 барон році Карл Едуард фон Ліпгарт – доктор медицини, колекціонер та історик мистецтва визначив її раннім твором да Вінчі. 
Картина залишалася в монастирі до 1867 року, після чого була передана в Галерею Уффіці у Флоренції. 
На картині зображено подію, яка описана в Євангелії від Луки (Лук. 1:26-39), коли архангел Гавриїл, посланий Богом, проголосив: «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою» і повідомив Діві Марії про її вагітність. Також архангел наказав назвати народженого сина Ісусом.

Немає коментарів:

Дописати коментар