середу, 29 травня 2019 р.

Полтавський пересмішник Юрій Тимошенко

Матеріали книжкового перегляду «Полтавський пересмішник» відтворюють життя і творчість нашого земляка, українського артиста естради і кіно Юрія Трохимовича Тимошенка (2 червня 1919 р. – 1 грудня 1986 р.).

Величезною популярністю користувався свого часу легендарний дует коміків: монтера Штепселя (одесита Юхима Березіна) і міліціонера Тарапуньки (полтавця Юрія Тимошенка).

Спочатку артисти виконували інтермедії парного конферансу, самостійні концертні номери, потім були естрадні спектаклі: «Везли естраду на декаду», «Рівно 20 з гаком», «Смеханічний концерт», «Від і до» та ін. Друзі виступали як сценаристи, режисери і виконавці головних ролей в кінокомедіях: «Штепсель одружує Тарапуньку», «Їхали ми, їхали ...» та ін.
Дует Штепселя і Тарапуньки став еталоном гумору та сатири на добрих 40 років. Всі великі концерти та «Блакитні вогники» проходили за їх участю.
У цьому році відзначаємо 100 років з дня народження Юрія Тимошенка. Назву полтавської річечки взяв Юрій Трохимович за псевдонім (за рекомендацією кінорежисера та письменника Олександра Довженка).
Перегляд «Полтавський пересмішник», присвячений уславленому полтавцю, королю української естради Юрію Тимошенку, діятиме у відділі мистецтв до кінця червня.




Немає коментарів:

Дописати коментар