пʼятницю, 24 травня 2019 р.

Арт-сторінка Лев Скоп «Датування галицьких ікон XIV-XVI століть»

24 травня відбулася зустріч з універсальною особистістю. Це був перший захід у відділі мистецтв другого дня проведення книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК-2019», що стартувала 23 травня в Полтаві. 
На презентацію наукового видання «Датування галицьких ікон XIV-XVI століть. Нариси до методики атрибуції українського церковного малярства» запросив мешканців Полтави Лев Скоп – митець з Дрогобича. 

Нова книга – третя із серї «Бібліотеки Драганівських читань». Перша «Майстер мініатюр Пересопницького Євангелія Федуско, маляр зі Самбора» була видана у 2011 році. Друга – «Українське церковне малярство в Галичині. Техніка і технологія XVXVIII ст.» вийшла 2013 року. 

Всі три книги цієї серії є важливими для історії українського мистецтва виданнями, адже в них авор звертається до тем, які раніше ще не були грунтовно висвітлені. 



Книга «Датування галицьких ікон XIV-XVI століть» призначена для широкого кола читачів, що цікавляться українською культурою. Може бути практичним посібником для митців, що працюють у галузі сакрального мистецтва.
Довідка: 
Скоп Лев Андрійович народився 9 квітня 1954 року. Український мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, учасник Євромайдану, поет, музикант (учасник музичного гурту «Чорна Дебра»), учасник творчого об’єднання «Кактус», провідний працівник музею «Дрогобиччина»; багаторічний дослідник дрогобицької дерев’яної церкви Святого Юра. Мешкає у Дрогобичі, працює художником-реставратором у відділі дерев’яної архітектури музею «Дрогобиччина». Упорядкував науковий збірник «Дрогобицькі храми Воздвиження та Святого Юра у дослідженнях», присвячений пам’яті дослідника української церковної культури патріарха УАПЦ Дмитрія (Яреми). 
Автор досліджень з історії українського мистецтва, серед яких: «Маляр ікони «Богородиця Одигітрія» з Мражниці», «Майстер мініатюр Пересопницького євангелія – Федуско, маляр з Самбора».
Автор унікального проекту 365-ти ікон Богородиці, створеного упродовж одного 2013-го року. 
Перша збірка лірики автора «Сон в електричці на межі півсвідомості» вийшла у 2005 р. 
 У 2013 року побачили світ збірки «Ти було» та «Новий день – старі сліди». 
Нагадаємо, що Лев Скоп – активний волонтер Української армії, учасник числених благодійних акцій, автор баагатьох намальованих ікон, кошти від продажу яких були скеровані для підтримки українських військових.
Став переможцем національного конкурсу «Благодійна Україна-2018» у номінації «Народний благодійник».

Немає коментарів:

Дописати коментар