вівторок, 21 травня 2019 р.

Виставка «майстра на всі руки» Віталія Леміжанського

19 травня у відділі мистецтв відкрилась виставка почесного члена клубу «Цікаві зустрічі» Віталія Леміжанського. 
Він – інженер-геолог. 40 років працював у геологорозвідувальних, нафтогазовидобувних підприємствах і наукових закладах України. 
Виріс в сім’ї, де любов до творчої праці з діда-прадіда. Як знак поваги до предків на виставці були старовинні та сучасні світлини рідних в рамках, зроблених самим автором. 

Свого часу Віталій Григорович керував фотогуртком. Створив свій родовід. На плакаті у вигляді чіткої схеми він теж розміщений на виставці. 

Захоплювався творчістю полтавського художника Павла Волика. В пам'ять про нього зробив копію його різьблення з дерева «Козак Мамай». Твір був центровим на виставці. 
На ній була присутня і сама перша робота Віталія Леміжанського, створена ще в часи служби у лавах Збройних сил – несесер і найостанніша – журавель, що датується квітнем цього року – витвір ковальської майстерності (ескіз запозичений). 
На виставці, до уваги присутніх те, що було між цими двома роботами: різьблення з дерева та інкрустація по ньому; гравірування й карбування на металі; токарні вироби з цих матеріалів (сам створював деревообробні станки, має невелику кузню). 


Працює як реставратор меблів. На світлинах можна було переглянути зображення громіздких творів мистецтва (переміщування яких було б проблематичним): речей домашнього вжитку, меблів, предметів ландшафтного дизайну і закінчуючи самим будинком, зведеним (самотужки освоїв відповідні спеціальності для цього) разом із сином у селі Супрунівка Полтавського району. 
На окремих плакатах – світлини з життя Віталія Петровича як веломоделіста. 
А ще пан Віталій позиціонує себе як майстер з ремонту побутової техніки, колекціонер книг, картин, фотоапаратів та різних старожитностей. У його будинку навіть відведені окремі кімнати для цього. 
А ще він – художник, друкар, палітурник, фотограф, кулінар та швець. 
Присутні не приховували захоплення від того, як багато людина засвоїла, як багато встигла зробити корисного. 






1 квітня Віталію Петровичу виповнилося 83 роки. Бог дарував йому багатоліття, а наш «майстер на всі руки» впродовж життя доводить, що цього вартий. 
Виставка діяла в день відкриття. Її герою наші користувачі бажали міцного здоров’я, творчих успіхів, а члени клубу «Цікаві зустрічі» влаштували невеликий концерт, який завершився знаковою для Віталія Петровича піснею Олександри Пахмутової «Геологи». 












Світлини Володимира Короткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар