середу, 22 травня 2019 р.

Виставка гравюр Володимира Попенка «Енеїда»

Цього року українці святкують 135 видатних подій, ювілеїв і днів пам'яті. Серед видатних подій – 200 років з часу прем’єри п’єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка» на сцені полтавського театру (1819). 
Автору якої у 2019 році виповнюється 250 років з дня народження. 
А от у минулому, 2018 році – «Енеїді» нашого видатного земляка Івана Котляревського виповнилося 220 років. Цьому твору важко підшукати аналоги як в українській, так і в світовій літературі. Це була перша друкована українська книга, написана народною мовою, перша національна поема – своєрідна енциклопедія українського побуту кінця XVIII-початку XIX століття. 

Запозичивши сюжет античної поеми поета Публія Вергілія Марона, Котляревський наповнив цей твір дотепним українським гумором, повір’ями, звичаями, картинами воєнного і мирного життя, описом одягу, страв. Це й надає поемі яскравого національного колориту. 

В рамках програми Другої універсальної книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК» у відділі мистецтв відкрито виставку гравюр художника-графіка Володимира Попенка за мотивами легендарної «Енеїди» з приватної колекції полтавського колекціонера та мецената Олега Денисенка. 


Володимир Васильович Попенко – графік, плакатист, карикатурист, член НСХУ (1977 р.) та НСЖУ (1975 р.). 

Художником створено близько тридцяти робіт по мотивам безсмертної поеми І. П. Котляревського, перші з них ще на початку 1980-х рр. 
Це перша виставка всіх робіт разом. 
Не пропустить унікальну можливість відвідати виставку Володимира Попенка «Енеїда»!




Немає коментарів:

Дописати коментар