середу, 27 вересня 2017 р.

Бібліотекарі у живописі

 А чи знаєте ви, що найдавніший та найдивовижніший портрет бібліотекаря належить художнику Джузеппе Арчімбольдо (1527-1593 рр.), який створив серію зображень представників різних професій,  стиль якого імітували багато сучасників. 
Авторська назва картини невідома. Її назва пізня і виникла при створенні каталога у ХХ столітті. Існує версія, що це портрет конкретної людини – бібліотекаря Вольфганга Лазіуса. Був такий історик з оточення австрійського імператора, який відрізнявся якимось збільшеним ставленням до книжок і у разі прихильності до якогось видання був здатним навіть вкрасти книгу. Фахівці тлумачать картину як карикатурне зображення Лазіуса (зверніть увагу на жадібну руку персонажа, що стискає чергове видання). 
За життя італійський художник-маньєрист, придворний портретист, декоратор, розробник карнавальних костюмів, організатор урочистих церемоній і фахівець з мистецтв у Габсбургів – Максиміліана II і Рудольфа II, прославився портретами, що складаються із зображень овочів, фруктів, квітів тощо. 
Сьогодні талант Арчімбольдо цінують у всьому світі. Роботи художника отримали широке визнання і виставляються в найбільших музеях і галереях по всьому світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар