понеділок, 18 вересня 2017 р.

Туристичний бібліотечний маршрут

У незвичному форматі пройшов черговий захід відділу мистецтв ПОУНБ ім. І.П. Котляревського. 17 вересня розпочався проект «Арт-мандрівки вулицями Полтави». Перша пішохідна екскурсія «Березовий гай – зелений острівець Полтави» була присвячена Дню міста.
Учасники екскурсії – зацікавлені історією міста полтавці та переселенці зібралися біля пам’ятника Пушкіну. Саме тут розпочалася пішохідна прогулянка по затишному Березовому скверу, який є ботанічною пам'яткою природи з 1970 року.

Цей невеликий за площею «зелений острівець» Полтави має багату історію, цікаву архітектуру та чудовий ландшафт. У ході екскурсії присутні довідалися, як виглядала місцевість, де зараз розташований сквер, у позаминулому столітті (саме тоді і почалася його історія); яку тоді назву мала вулиця, де він розташований; як колишня торгова площа перетворилася на чудовий сквер і чому це пов'язано з ім'ям полтавського громадського діяча М.А. Білухи-Кохановського, якого сучасники називали «живим літописом міста»; про видовий склад рослин; помилувалися пам'яткою архітектури – колишнім прибутковим будинком купця Якова Сатановського.
Зацікавила екскурсантів розповідь про історію створення пам'ятника Пушкіну, який з 6 липня 1987 року розміщується в Березовому сквері і внесений до Державного реєстру видатних пам'яток історичної та культурно-національної спадщини та його автора – скульптора М.Г. Когана. 
Екскурсія вийшла дещо романтичною завдяки Пушкіну та його полтавським музам.

Живою натурою однієї з них, Наталії Кочубей, скористався, за власним визнанням, поет для зображення Тетяни у 8-й главі «Євгенія Онєгіна»:
Она была нетороплива, 
    Не холодна, не говорлива, 
     Без взора наглого для всех,
     Без притязаний на успех… 
Ім’я другої стало брендом, його знають всі. Уродженка Полтавщини – Анна Керн надихнула Пушкіна на безсмертний поетичний шедевр «Я помню чудное мгновенье...».

1 коментар:

  1. Які чудові та щирі фотографії мої любі! Дуже приемно знову Вас всіх разом бачити! Ділюся з Вами своїми спогадами про ладшафт в своему домі: https://frotelly.com.ua/ Маю надію що Ви оцінете=) Ще хотів би написати про свої враження від природи ланшафта свого дому, але то вже якость в інший раз.

    ВідповістиВидалити