середу, 6 вересня 2017 р.

Як з'явився Всесвітній день фотографії

Фотографія – порівняно молодий вид мистецтва, без якого зараз важко уявити наше життя. Вона стала масовим захопленням. Сьогодні кожен, у кого є цифровий фотоаппарат або смартфон, може відчути себе фотографом. Але так не було завжди. 
Слово «фото» з грецької перекладається як «світло», а «графо» – «пишу». В самій цій назві відображена суть процесу фотографування (малювання світлом, отримання зображення на світлочутливому матеріалі). За допомогою фото можна зберегти кожен момент свого життя, тому не дивно, що придумали офіційне торжество, присвячене фотографії.
А святкують Всесвітній день фотографії (World Photography Day) 19 серпня в багатьох країнах. Вперше його відмічали у 2009 році за інціативою Корске Ара – фотографа австралійського походження. А чому ж обрали саме 19 серпня? Зовсім не випадково. Адже у цей день в 1839 році уряд Франції купив патент французького хіміка і винахідника Луї Жака Манде Дагера (Daguerre) на метод отримання відбитка (дагеротипа), проголосивши його «подарунком світу». Дагерротипия була попередником повноцінної фотографії, вона дозволяла відобразити зображення на металевій пластині. 
Є ще одне схоже свято, яке теж святкують влітку, 12 липня, і в Україні, і в у всьому світі – День фотографа. В цей день католицька церква відзначає день святої Вероніки, вчинок якої послужив створенню першого нерукотворного образу.
Згідно легенди, коли під час ходи на Голгофу засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос впав під вагою хреста, до нього підбігла жінка на ім'я Вероніка, яка напоїла його водою. Вона також подала йому свою хустину (шматок тканини), щоб обтерти обличчя. Коли Вероніка повернулася додому, то виявила, що на хустці залишилося зображення святого лику Спасителя. Хустина святої Вероніки зберігається в соборі Святого Петра в Римі. Через дві тисячі років, коли була винайдена фотографія, папа Римський затвердив день святої Вероніки як день фотографа.
Першу фотографію зробив у 1826 році француз Жозеф Нісефор Ньєпс. Він провів багато експериментів та першим здогадався, як створити такий механізм, за допомогою якого можна з точністю передати дійсність. До речі, фото «Вид з вікна», яке вважається першим в історії фотографіі, Ньєпс знімав майже вісім годин. З нього й почалося світове фотографічне мистецтво.

Цікаві факти про фотографію 

  • Перші фотографії були чорно-білими. 
  • Перші кольорові фотографії з'явилися в середині XIX століття.
  • Фотографія в цифровому вигляді з'явилася не набагато більше 30 років тому. 
  • Першу повноцінну фотокамеру випустила в 1990 році американська компанія Kodak. 
  • Сама ж назва «фотографія» була обрана як наймилозвучніша з декількох варіантів у Французькій академії 1839 року. 
  • Першою жінкою-фотографом була ботанік Анна Аткінс. 
  • В Україні фотографія з'явилася приблизно в 40-х роках XIX сторіччя, коли в Україну почали приїздити іноземні фотографи, учасники щорічних міжнародних Київських ярмарок – «Контрактів». Фотографи почали залишатися в Україні. Першими фотографами-поселенцями були французи Жак і Шарль-Поль Гербсти. У 1860-90-х pоках відкрилися фотостудії професіоналів в Одесі, Харкові, Полтаві та інших великих містах.

Немає коментарів:

Дописати коментар