суботу, 9 вересня 2017 р.

День українського кіно

Усіх любителів кіно запрошуємо відвідати виставку «Горнило українського кіномистецтва» у відділі мистецтв ПОУНБ ім. І.П. Котляревського (підготувала провідний бібліотекар Н. Прийма), яка діятиме до 29 вересня. 
З 1996 року кожну другу суботу вересня відзначають свято – День українського кіно. В 2017 році воно припадає на 9 вересня. Це професійне свято всіх, хто пов'язаний з кіноіндустрією України, а також його поціновувачів.
Незважаючи на те, що саме свято з'явивилося лише 21 рік тому, історія кіно України почалася задовго до цього. Перший фільм був знятий в Харкові (у 1896 році) фотографом Альфредом Федецьким. Він зняв хронікальні сюжети і влаштував перший показ в Харківському оперному театрі. Ігрові стрічки з’явилися в Україні 1907 року, з 1909 року випускались комедії, драми, водевілі з репертуару та у виконанні акторів українських театрів: «Шельменко-денщик», «Москаль-чарівник», «Ніч перед Різдвом». У 1922 році створили Всеукраїнське фотокіноуправління. Тоді реконструювали одеське і ялтинське підприємства. 1928 року ввели в дію Київську кінофабрику (кіностудія Довженка). Відтоді починається історія українського кіно. Перший звуковий фільм (Д. Вертов, «Симфонія Донбасу») був знятий в 1930 році. У 1930-х роках Іван Кавалерідзе знімає «Коліївщину» (1933), «Прометея» (1935), «Наталку Полтавку» (1936), «Запорожця за Дунаєм» (1937). 
Після Другої світової війни, попри жорстку цензуру й тиск з боку тоталітарної держави, на екрани кінотеатрів виходять фільми Леоніда Осики, Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Юрія Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів. У головних ролях – неперевершені кінозірки Іван Миколайчук та Леонід Биков, Лариса Кадочникова та Ада Роговцева, Богдан Ступка та Костянтин Степанков. Про цікаві факти з історії вітчизняного кіно, про видатних режисерів та акторів, про сучасний стан українського кінематографу розповідають видання, представлені на виставці.

Немає коментарів:

Дописати коментар