неділю, 18 жовтня 2020 р.

Ювіляри жовтня зі світу музики

 «З усіх шумів, які тільки відомі людству, музика – шум найдорожчий»

 Теофіль Готьє


Серед ювілярів-музикантів жовтня – Йоганн Баптист Штраус ІІ.  Музика цього чарівника вальсової музики вже понад півтора століття підкорює серця слухачів усього світу. Він народився 25 жовтня 1825 у Відні.

Найвидатніший майстер віденського вальсу й віденської оперети – австрійський композитор і диригент Йоганн Штраус за свої 74 роки написав понад 500 різних танців, 150 вальсів та 16 оперет. Сам композитор говорив: «Мелодії ідуть з мене як вода з крану».


Однією з головних ознак вальсів Штрауса є «танцювальна пісенність». В основі його творів – народні музичні традиції Австрії, вони вирізняються особливо наспівними мелодіями.


Піаніст Артур Рубінштейн зізнавався, що вальс Штрауса може зачепити його до сліз. А за словами композитора Франца Легара, «чарівництво його звуків вичерпається лише тоді, коли не буде більше життєрадісності, коли людство розучиться сміятися, співати і танцювати».


Ще один ювіляр жовтня – видатний український композитор, диригент, скрипаль, співак Максим Березовський. Він народився 27 жовтня 1745 року – у Глухові на Чернігівщині. 


Не дивлячись на коротке та трагічне життя, увійшов у музичну історію України як один із перших композиторів-класиків із європейським ім’ям. 


Творчість М. С. Березовського різноманітна: хорові концерти, кантати, літургійні піснеспіви, опера, камерно-інструментальні твори.


Про життєвий та творчий шлях цих видатних музикантів розповідають видання, представлені на виставці «Ювіляри жовтня зі світу музики».




Немає коментарів:

Дописати коментар