четвер, 1 жовтня 2020 р.

Презентація книги Інни Снарської «Два неба»

30 вересня, у по-особливому святковий, Всеукраїнський день бібліотек в Полтавській ОУНБ ім. І. П. Котляревського, відбулася презентація останньої в часі книги білоруської, української поетеси, журналістки Інни Снарської «Два неба».


Це 9-та збірка авторки, проте «…моя перша книга українською мовою… Раніше були переклади з білоруської, авторські добірки в газетах, журналах, колективних збірках. І ось, нарешті, наважилася…Я – тут, я – ваша. Україна стала для мене рідною…», – читаємо у передмові.

Інна Снарська – членкиня Спілки білоруських письменників, Національної спілки письменників України. Лауреатка літературно-мистецьких премій імені Олени Пчілки, Івана Котляревського, Василя Симоненка, Панаса Мирного, Леоніда Бразова, міжнародної літературної премії «Нашчадкі Скарыны» (Білорусь); учасниця та лауреатка всеукраїнських та міжнародних фестивалів,  телерадіопрограм; авторка та режисерка близько 300 художньо-публіцистичних передач і документальних фільмів.

Майже 30 років пані Інна живе в Україні і пише білоруською та українською мовами. Своїм читачам зізнається: «…Є поняття «батьківщина душі». Безумовно, воно пов’язане з місцем, де ми народилися, де минуло наше дитинство. Для мене це Білорусь, Полоцьк, село Сястронки, де жили бабуся з дідусем і я доростала до школи. Але не тільки це. «Батьківщина душі» – там, де любов, де народилися син і онук, де живуть мої рідні, друзі, подруги, де нині працюю, пишу, радію деревам і квітам. Для мене це Україна, Полтава…».

Збірка поезій  «Два неба» вийшла 2020 р. у видавництві «Дивосвіт». Складається із 2-х розділів. Перша частина – це переважно лірика (інтимна, філософська, громадянська), поезії, що присвячені близьким. 

Розділ ІІ  – «За течією в небо» – короткі есе, мініатюри чи, як зазначила сама авторка, прозо-вірші.

Під час презентації з Інною Снарською спілкувалися гості зустрічі – учні міського багатопрофільного ліцею №1, шанувальники творчості поетеси. 



Своїми враженнями на сторінці Facebook  поділилася вчителька української мови та літератури Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 Вікторія Гайдамака та її вихованці. 

Тож, із дозволу авторів, пропонуємо користувачам Полтавської ОУНБ ім. І.П Котляревського познайомитися із враженнями гостей.

Вікторія Гайдамака: 

«У життєдайній аурі слова, палкого, пристрасного, щирого, побували учні груп ОІФ-42 та ІП-ІФ-12 Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1. Воно, вигранене й вистраждане, зачепило найтонші струни душі, здійняло в пречисту височінь, з якої рідна земля ясніла красою. Два неба подарувала ліцеїстам поетка Інна Дідик-Снарська  однойменною збіркою, презентація якої відбулася 30 вересня в ПОУНБ ім. І.П. Котляревського, - небо рідної Білорусі й України, яка їй теж стала рідною, бо чуйна до краси душа мисткині не могла не зачаруватися Україною, її великими митцями, багатою культурою, поборницею якої вона стала, створивши прекрасні фільми про її талановитих доньок і синів.

Збірка "Два неба", репрезентована пані Інною, – перша в її доробку написана не білоруською, а українською мовою, але рідне національне струменить у віршах.

Діти насолоджувалися творами, у яких буяє краса слов'янських мов-сестер, захоплювалися їх пристрасним патріотичним звучанням.

Це спілкування поетки з учнями хочеться назвати одкровенням: так щиро й просто може говорити тільки справжній митець з дитинно чистою душею. Почули юні з уст Інни Станіславівни, як з'явився перший вірш, як прийшло усвідомлення своєї поетичної долі, як народжуються її вірші. Для мисткині це справжня магія.

Два неба над головою талановитої поетки – України й Білорусі, дві любові палають у її серці, дві землі надихають і зігрівають. 

Хочеться подякувати мисткині за щиру й незрадливу любов, увічнену в Слові. Аура його, справді, зцілює й окрилює!».

Анастасія Барановська, гр. ОІФ-42:

«30 вересня учні груп ОІФ-42 та ІП-ІФ-12 зустрілися з Інною Дідик-Снарською – письменницею, режисеркою, тележурналісткою. Захід відбувся в ПОУНБ ім. І. Котляревського (ведуча М. Полякова- Лагода) та був присвячений виходу у світ дев'ятої збірки поетеси, що водночас стала першою книжкою, написаною українською мовою. "Два неба" – це Білорусь та Україна, любов до яких надихає до творчості.

Інна Дідик-Снарська пройшла тривалу путь від людини, що не володіла українською мовою, до її знавця та шанувальника. Стежкою нашої літератури поетесу водили Л. Українка, Л. Костенко,  В. Шевчук. Із часом для поетеси "український світ наповнився звуками, словами, образами". Так і виникла збірка "Два неба". 

А от чи відомо вам, як саме створювалися письменницею вірші? За її словами, вони народжуються на світ неочікувано. Інна Станіславівна зізналася, що якось їй ідея  вірша приснилася! 

Чи здивуєтеся, дізнавшись, що муза може з'явитися, коли ви переходите дорогу на червоне світло? Тепер знаєте, адже й таке трапляється з творчими людьми.  "Я чую ритм... Ще не знаю, що це буде. Це якась магія", – ділиться власним досвідом письменниця. 

Вірші Інни Дідик-Снарської викликали різні емоції в аудиторії: від п'янких радощів  до смутку за чимось незбагненним, навіки утраченим. Хай там як, а насолоду отримав, упевнена, кожен.

Інна Дідик-Снарська – зразок яскравої особистості з нестримним потягом до прекрасного, яка плекає рідне слово та щасливить ним інших людей».


Збірку поезій Інни Снарської «Два неба» відтепер можна почитати і в нашій бібліотеці. 



Немає коментарів:

Дописати коментар