вівторок, 4 вересня 2018 р.

Свято української культури

У жовтні минулого року відвідувачі відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського вже мандрували вулицями Полтави. Тоді екскурсія із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави» була присвячена двом «літературним бульварам», які по праву вважаються чи не найкрасивішими бульварами міста. Вони носять імена українських класиків. Саме на них розташовані й найбільш відомі пам’ятники міста, про історію створення яких тоді й шла мова.

А от у листопаді 2017 року на арт-лекції «Його покликанням було мистецтво: полтавські скульптури юриста Леоніда Позена» згадували митця, який виконав ці пам’ятники, добре відомі всім мешканцям Полтави. 
2 вересня 2018 року чергова віртуальна екскурсія «Свято української культури» із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави» була присвячена 115-річчю унікального, першого в історії пам’ятника українському письменнику, поету, драматургу, громадському діячеві, засновнику сучасної української літератури Івану Петровичу Котляревському. 
Тут в Полтаві він народився і прожив більшість життя, в тому числі і на схилі років. 
Про створення та відкриття пам'ятника можна прочитати чимало. І під час підготовки до заходу було використано багато різноманітних джерел. 
Спочатку ведуча заходу - головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна запропонувала згадати історію вулиці Котляревського, яка до 1908 року мала назву Протопопівська, і на якій розташовані цікаві в архітектурному і в історичному відношенні будівлі. 

У 1903 р. на ділянці вулиці між Малопетровскою (вул. Небесної Сотні) і Кузнецькою (вулиця Пушкіна) був закладений бульвар Котляревського, а 30 серпня (12 вересня) того ж року відкрито пам'ятник Котляревському. І лише у 1908 р. вулицю перейменували на вулицю Котляревського. 
А потім мова йшла про історію створення та урочисте відкриття пам'ятника видатному полтавцю. Відвідувачі дізналися, яку роль в організації торжеств з нагоди відкриття пам'ятника відіграв Микола Лисенко, де саме в Полтаві розмістили численних гостей, як на святі Котляревського деякі полтавці отримали непоганий прибуток, чому знепритомнів Полтавський міський голова, що їли та пили шановані гості свята в одному з найбільш презентабельних закладів міста, хто з корифеїв українського театру брав участь у виставі «Наталка-Полтавка» в гоголівськім будинку та багато інших цікавих детелей щодо відкриття в Полтаві пам'ятника Івану Петровичу Котляревському. 


Приємним сюрпризом для всіх присутніх стала демонстрація документальних експонатів – поштових листівок початку минулого століття з приватної колекції Юрія Меліхова. Всі вони мали відношення до теми екскурсії. І ніби перенесли відвідувачів заходу в ті далекі роки.



Немає коментарів:

Дописати коментар