середу, 19 вересня 2018 р.

«Дорогами Європи» – виставка акварелей Оксани Бойко

Урочисте відкриття персональної виставки творів Оксани Бойко «Дорогами Європи» відбулося у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського. 
Виставка організована в рамках спільного проекту відділу мистецтв з Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи. 
Привітати художницю завітали поціновувачі її творчості, колеги по пензлю, полтавські поети та музиканти. 

Відкриваючи виставку, провідний методист Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Людмила Супрунова зазначила, що Оксана Бойко – яскрава творча особистість, має наукову ступінь доктора філософії, магістра мистецтв. Вона володіє живописними та графічними техніками, багатьма видами декоративного мистецтва. А ще є автором мистецтвознавчих та поетичних творів, ландшафтних проектів, книжкових ілюстрацій.
Багато теплих слів сказали голова правління Полтавської обласної організації Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв України Юрій Самойленко й мистецтвознавець, член міжнародної Асоціації арт-критиків, Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений працівник культури України Віталій Ханко, який знає Оксану Бойко давно. Він поділився з аудиторією своїми спогадами та враженнями від її творчості. 


Привітала художницю з відкриттям виставки та побажала натхнення науковий співробітник Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Наталія Дмитренко. 
З вітанням виступив і давній друг бібліотеки, що захоплюється творчістю митців Полтавщини, член творчого об'єднання «Художник» Леонід Колєсніков. 
Заступник директора Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради Олена Бєлакова вручила Оксані Бойко від Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи подяку за підписом директора центру, члена Національної Всеукраїнської музичної спілки Дмитра Соколова. 
А ще художниця отримала каталоги творів виставки «Дорогами Європи». 
Завідувач відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського Галина Вікторова, привітавши художницю, подарувала від клубу «Цікавих зустрічей» світлину з краєвидом Полтави роботи відомого фотохудожника Володимира Короткова.
На подібних мистецьких заходах відділу мистецтв завжди бувають музичні дарунки. Виступали: лауреат Всеукраїнських конкурсів Валерія Шаплика (флейта); дипломант Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Журавлиний ключ» Людмила Костенко (вокал); концертмейстер Лариса Філіпська.


У виконанні поета Миколи Максимова прозвучав «Гімн митців Полтави». 
Подякувавши гостям за теплі слова, Оксана Бойко запросила полтавських митців представити свою творчість в Кременчуці. 
А ще подарувала Бібліотеці унікальне наукове-публіцистичне видання «Діалог культур. Україна – Чехія – Німеччина». Цей двотомний збірник – 50-річний доробок німецького педагога, чешки за походженням, д-ра hc Бланки Єржабкової. Видання містить унікальні й маловідомі факти, зібрані на основі архівних матеріалів та авторських досліджень на теренах Німеччини, Італії, Франції, Англії, Канади, Чехії та України.
Ілюстрації до цієї книги виконала Оксана Бойко. 
Відвідувачі заходу отримали також від художниці й авторські листівки з видами Кременчука. 
На виставці акварельного живопису Оксани Бойко «Дорогами Європи» представлено 39 робіт. Це пленерні акварелі, виконані під час подорожей європейськими містами, від Карпат до Мюнхену, Праги. Також зображені Лондон, Венеція, Рим, пейзажі Північної Італії та теплого Провансу. 
Всі роботи дуже ніжні, душевні та зворушливі. Яскраві деталі, колористика, світлові акценти допомагають глядачам  якнайкраще зрозуміти ідею живописних творів. 



Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку Оксани Бойко «Дорогами Європи», яка буде діяти упродовж місяця. 
Світлини фотохудожника Володимира Короткова.
ЗМІ: Полтавське ТБ.
         Місто. Новий погляд.
Інформація про Оксану Бойко з каталогу виставки творів «Дорогами Європи», розробленого Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи: 
Відома кременчуцька художниця Оксана Бойко на сьогоднішній день є директором Кременчуцької міської художньої галереї (філія Кременчуцького краєзнавчого музею) та керівником мистецької майстерні «Око».
Має почесні звання доктора філософії, магістра мистецтва. Вона володіє не тільки живописними і графічними техніками (олія, акварель, темпера, акрил, пастель, туш і перо, простий олівець), а й декоративно-прикладними (розпис по склу і дереву, декупаж, батик, вітраж і колаж), що дозволяє їй з однаковим успіхом працювати в жанрах: портрет, пейзаж, натюрморт, анімалістичний, міфорелігійний, монументальний та 3D живопис.
Яскрава, творча особистість, Оксана Бойко є автором поетичних і прозових творів, архітектурних, інтер'єрних та ландшафтних проектів, великої кількості книжкових ілюстрацій, серед яких, зокрема, науково-публіцистичні видання, ілюстрована поезія Т. Шевченка, 6 випусків книги «Кременчужанка: жіночі долі» Людмили Обревко та Юлії Жовтецької, поетичні та прозові збірки сучасників.
Художниця активно співпрацює з Університетом третього віку в м. Кременчуці, де проводить авторські курси лекцій.
Авторські радіо-і телепередачі, мистецькі акції і поетичні вечори, участь у конкурсах, наукових конференціях в Україні і за кордоном, публікації з історії, психології та педагогіки мистецтва – це далеко не повний перелік творчих справ і починань, якими багата біографія Оксани Бойко. Особливої уваги та поцінування заслуговують серії поштових листівок з графічними пейзажами Горішніх Плавнів та рідного Кременчука.
Про активну виставкову діяльність художниці свідчать її численні персональні виставки в галереях Кременчука, Горішніх Плавнів, Києва, Полтави та за кордоном.
Зокрема, в 2002-2003 роках – персональні виставки в м. Ладісполі та Кастельфранко (Італія), в 2003, 2013 – в Мюнхені (Німеччина), в 2012 – в Полтавському краєзнавчому музеї імені В. Кричевського, в 2016 – участь у міжнародній виставці графіки «Світ очима молоді» (м. Бидгощ, Польша) та в пленерній виставці акварелі і графіки («Studia Art» Ірини Єрмолової, Чехія).
Картини Оксани Бойко зберігаються в музеях і приватних колекціях України, Польщі, Чехії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Франції, Італії, Росії, Індії, Америки, Канади та Японії.

Немає коментарів:

Дописати коментар