неділю, 23 вересня 2018 р.

Вечір пам’яті Олександри Цалай-Якименко

29 липня 2018 року на 87-му році життя пішла з життя глибоко шанована у науковому товаристві доктор мистецтвознавства, професор, педагог, дослідниця різних пластів української музичної культури, член НСКУ і дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка Олександра Сергіївна Цалай-Якименко. 
Для того, аби вшанувати світлу пам'ять уродженки Полтавщини Олександри Сергіївни, 20 вересня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського зібралися друзі, колеги, соратники, учні та родичі.
Вела вечір пам’яті Тамара Оскоменко-Парулава – композитор, голова ПООНСКУ, викладач Інституту культури і мистецтв Луганського Національного університету імені Тараса Шевченка.
Вона оцінила Олександру Сергіївну як визнану дослідницю української музики різних історичних часів, що повернула широкому загалу низку найважливіших наукових і духовних надбань минулих часів нашої країни та досягла визнання серед відомих митців та вчених світу. 

Також ведуча представила книги найбільш вагомих праць дослідниці, що присвячені давній духовній музиці України: «Київська школа музики XVII століття», «Духовні співи давньої України», «Микола Дилецький «Граматика музикальна» (фотокопії рукопису і її сучасна транскрипція). 

У виступах музикознавця, члена НСКУ, доцента кафедри культурології ПНПУ ім. В.Г. Короленка Галини Полянської та доцента кафедри музики цього ж вузу (на якій працювала О.С. Цалай-Якименко) Олени Лобач поєдналися характеристика творчої і людської особистості Олександри Сергіївни з захопленими спогадами про спілкування з цією видатною музикознавицею.


Чимало цікавого розповів присутнім Ярослав Володимирович Михайлюк – чоловік Олександри Сергіївни, її соратник, з яким вони робили разом багато дослідницьких і новаторських праць. До того ж, він продемонстрував відвідувачам заходу величезну кількість світлин з родинного архіву. 




                            
У рамках заходу відбувся виступ вокального ансамблю «Покров» (керівник – Тетяна Дубова). Музична програма народилася внаслідок ретельного відбору, організаторам здалося доречним виконати духовні твори: 
«Отче наш», «Богородиці» (П. Чайковський); 
«Всіх скорбящих радості» (болгарський розспів);
 «Єдинородний сине» (М. Дилецький). 
Адже дослідженню саме такої музики багато часу присвятила науковиця. 

Дарія Калайда виконала на флейті духовні наспіви. 

Атмосфера напруженої уваги до кожного слова панувала на заході, адже виступали люди, з якими доля пов’язувала О.С. Цалай-Якименко у різні періоди життя і творчості. А вона залишила теплі спогади в серцях тих, хто з нею спілкувався. Такою вона для них і залишиться: розумною і освіченою, самовідданою і доброзичливою, мудрою і світлою. 
На заході була представлена виставка книг та статей О.С. Цалай-Якименко з фондів ПОУНБ імені І.П. Котляревського, бібліотеки Полтавського музичного училища ім. В.М. Лисенка та особистого архіву музикознавиці.




Немає коментарів:

Дописати коментар