суботу, 5 травня 2018 р.

Із сузір’я імен світової слави

7 травня – 185 років від дня народження Йоганнеса Брамса (1833-1897), німецького композитора, піаніста, диригента, одного із головних представників епохи романтизму. Брамс писав музику камерну і симфонічну, для фортепіано, а також для голосу і хору. 
Як піаніст-віртуоз, він часто виконував прем'єри своїх творів; він також спіпрацював з провідними музикантами свого часу, в тому числі з піаністкою Кларою Шуман і скрипалем Йозефом Йоахімом. 
Багато з його творів стали основними в сучасному концертному репертуарі. Брамс глибоко й послідовно розвивав класичні традиції, які збагатив романтичним змістом. 

Музика Брамса оспівує свободу особистості, моральну стійкість, мужність, перейнята поривчастістю, бунтівливістю, тремтливим ліризмом. Імпровізаційний склад поєднується в ній зі строгою логікою розвитку.
Музична спадщина композитора велика й охоплює багато жанрів (за винятком опери). Різноманітна вокальна музика Брамса, видне місце в якій займають обробки народних пісень.
22 травня 1813 року народився у Лейпціґу ще один відомий німецький композитор, диригент, теоретик музики, письменник-публіцист Ріхард Ваґнер. Він вніс вагому лепту у європейську культуру межі ХІХ-ХХ століть. Найпопулярніші твори Вагнера: «Летючий голландець», «Тангойзер», опера-містерія «Парсіфаль», «Нюрнберзькі майстерзінґери», «Перстень Нібелунгів»: «Зіґфрід» і «Загибель богів» та ін. Вагнер заснував свій оперний театр «Театр у Байройті». 
Провідні бібліотекарі відділу мистецтв Наталія Прийма та Віра Саранцева підготували перегляд літератури із циклу «Із сузір’я імен світової слави» до ювілеїв видатних німецьких музикантів: Йоганнеса Брамса та Ріхарда Вагнера. 

Представлені матеріали дозволять дізнатися безліч цікавого з життєвого та творчого шляху видатних музикантів. 



Книжковий перегляд діятиме до кінця травня 2018 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар