середу, 23 травня 2018 р.

Закоханий у мистецтвознавчу науку

Шанувальників української науки, культури і мистецтва запросили 22 травня працівники відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського на захід, присвячений людині, що займається невтомним дослідженням й популяризацією культурно-мистецьких надбань Полтавщини, України, відкриттям їх нових сторінок.

«Закоханий у мистецтвознавчу науку» – таку назву мала творча зустріч з мистецтвознавцем, бібліографом-енциклопедистом, членом міжнародної Асоціації арт-критиків (АСІА при ЮНЕСКО у Парижі), членом Національних спілок України – художників, майстрів народного мистецтва, краєзнавців; заслуженим працівником культури України Віталієм Миколайовичем Ханком. 
Його плідна дослідницько-просвітницька діяльність посідає значне місце в українському мистецтвознавстві. 
Ханко Віталій Миколайович (31.08. 1937, м. Полтава) – мистецтвознавець, бібліограф, музейник, викладач, засл. працівник культури України (1994). Нащадок козацького роду. Закінчив Миргородський керамічний технікум ім. М. Гоголя (1962), Інститут малярства, скульптури та архітектури ім. І.Ю. Рєпіна в Ленінграді (1969). 
Працював у ПХМ (1969-1995, заст. директора з наукової роботи), з 1995 викладав як доц. на архітектурному факультеті Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка, водночас викладав у Полтавському університеті споживчої кооперації України (2002-2005), Полтавському державному педагогічному університеті ім. В. Г. Короленка (1994-1995). 
Автор понад 1700 праць, присвячених мистецькій спадщині Полтавського краю, храмовій архітектурі, діячам культури і мистецтва, меценатам церкви. 
Лауреат обл. премії ім. Панаса Мирного (2009) та всеукр. премії ім. С. Таранушенка. 
Ведуча заходу  - головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна зазначила, що пристрасть до мистецтва була дороговказом для Віталія Ханка. Тобто любов до мистецтва проявилася у нього ще в дитинстві. І цю палку закоханість він проніс через усе своє життя.
«Мені є про що розповісти» – сказав на початку зустрічі Віталій Миколайович і підтвердженням тому стала його захоплююча розповідь про те, чим він займався і над чим працював протягом декількох останніх десятиліть. 
Він досконало знає історію, теорію мистецтва. Про мистецтво Полтавщини знає майже все.
В ході зустрічі Віталій Миколович представив нове видання «Вчений мистецтвознавець Віталій Ханко. Біобібліографічний покажчик», яке вийшло у 2017 році. Воно було підготовлено до 80-річчя від дня народження мистецтвознавця, бібліографа і музейника Віталія Ханка. 
У хронологічному покажчику подано реєстр книжкових видань, публікацій в енциклопедіях і словниках, наукових збірниках і колективних монографіях, статей у періодиці від 1970 року по 2016 рік. 
Книга містить багатий ілюстративний матеріал. Покажчик подає ґрунтовну інформацію про життєвий і науковий шлях мистецтвознавця Віталія Ханка, наводяться відгуки колег про його діяльність, долучено спогади під назвою «Сторінки життєпису», а за ними – розлога бібліографічна частина. Остання складається із двох розділів «Реєстр наукових і науково-популярних праць» та «Література про вченого».
Два примірники нового покажчика автор подарував обласній бібліотеці. 
Оригінали фотографій зі свого приватного архіву Віталій Ханко продемонстрував присутнім. А також свої картини. Виявляється, він добре малює. 



На заході слово тримали: заслужена майстриня народної творчості України Наталія Свиридюк; заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії імені І.П. Котляревського Євген Іванович Пілюгін; видавець, полтавський письменник Ростислав Шевченко, який видав у 2017 році книгу «Вчений мистецтвознавець Віталій Ханко, Біобібліографічний покажчик»; художник, поет Олег Мінгальов; доцент Полтавської державної аграрної академії Віктор Самородов.
Вони говорили про те, що ім’я Віталія Ханка добре відоме в мистецьких колах Полтавщини і усієї України, а його творча спадщина вражає кількістю написаного й тематичним різноманіттям. 





Всі, хто був присутній на творчій зустрічі з Віталієм Миколайовичем, переконалися, що спілкуватися з цим професіоналом у царині історії і теорії мистецтва легко і цікаво. 



Музичне оформлення заходу забезпечили: Лариса Філіпська, Володимир Чистяков, Людмила Костенко.



Світлини Володимира Короткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар