середу, 16 травня 2018 р.

Відкриття виставки творів живопису Віктора Бондаря

В середу, 15 травня 2018 року відбулося відкриття виставки творів живопису голови творчого об’єднання полтавських художників «Живопис» Віктора Бондаря, якого по праву називають майстром пейзажу. 
Виставка організована працівниками Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи та відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського. 

Ведуча заходу – провідний методист Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Антоніна Полєтаєва ознайомила присутніх з творчою біографією художника. 
Віктор Васильович Бондар давно живе у Полтаві. Він народився 7 серпня 1951 року в м. Проскурові (тепер м. Хмельницький) в районі компактного проживання поляків – переселенців з Кашубії та Мазовії. Саме тут проживало багато музикантів, художників, що власне і вплинуло на подальшу долю художника. 
Постійні відрядження з приводу оформлення об’єктів облспоживспілки дали змогу побувати на Поділлі, Придністров’ї і в Карпатах, де в той час залишалися села «історичними», тобто: хати під стріхою, натуральне хазяйство, вишиті сорочки та єдиний транспорт на селі – підвода і воли. Все це і спонукало художника все бачене перенести на полотно, і з цього часу Віктор Васильович почав малювати сільські пейзажи. Віктор Васильович мав змогу працювати деякий час за кордоном, де в 1987 році в Угорщині (м. Шіофок) на Міжнародній виставці творів студентської молоді отримав 1 місце, в 1990 році – він учасник 2-ї Міжнародної виставки в Будапешті. 
Маючи в роду польське коріння, Віктор Бондар тісно співпрацює з Міжнародною організацією шанувальників польської культури «Полонія». У 2005 році як представник польської діаспори Полтавщини, був учасником Міжнародної виставки образотворчого мистецтва художників в Варшаві. 
Сьогодні митець – заступник голови обласного осередку шанувальників польської культури «Полонія». З 1999 року Віктор Васильович очолює творче об’єднання полтавських художників «Живопис». Він – активний учасник виставок образотворчого мистецтва на традиційних обласних святах та фестивалях, що проходять на Полтавщині. 
Художник постійно перебуває у творчому пошуку, багато мандрує. В 2012 році доля закинула його на Кавказ. Неймовірна краса кавказьких гір, річок, та долин, населення зі своїми традиціями і кухнею надихнули Віктора Васильовича на нову тему. З’явилися нові роботи, що розкривають неповторну красу кавказького краю. Ці картини теж представлені на виставці. 
Роботи Віктора Бондаря знаходяться в художньому музеї м. Зірц (Угорщина), Полтавському краєзнавчому музеї, а також в приватних колекціях Австралії, США, Німеччини, Канади, Італії, Польщі, Росії та Бразилії. 
На відкритті виставки живопису Віктора Бондаря слово тримали: заступник директора Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Ліна Ковтун; завідуюча сектором Центру, заслужена майстриня народної творчості України Наталія Свиридюк. 
Примірники каталогу виставки творів В. Бондаря отримав автор від працівників Центру. 
Привітати художника з відкриттям виставки прийшли його друзі, знайомі і просто поціновувачі його живопису. З вітальним словом виступила Клавдія Іванівна Микитенко – колишній директор Сторожівської середньої школи Чутівського району, яка для Віктора Бондаря була не просто колегою, а й людиною, з якою він постійно спілкувався та обмінювався досвідом при малюванні. 
Вітали також художника колеги по цеху, член творчого об’єднання «Художник» Леонід Колєсніков; заслужена майстриня народної творчості України Ольга Літус; член творчого об’єднання «Живопис» Лілія Мирончук; завідувач відділу мистецтв Галина Вікторова; член клубу «Цікавих зустрічей» Валентина Поліщук. 
Усі, хто виступив на відкритті виставки, відзначили великий творчий потенціал Віктора Бондаря. Всі відгуки були добрими, схвальними. Друзі побажали йому вдосконалювати свою майстерність, продовжувати творчі експерименти. 




На відкритті виставки Віктора Бондаря зібралося багато шанувальників творчості художника. Були й представники вірменської діаспори. Враженнями від картин кавказької тематики поділилася Норета Зограбян – голова жіночого комітету вірменської діаспори. 
Музичне оформлення заходу забезпечили: учні Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко, вокальний ансамбль «Перлинки» (керівник Анастасія Ляпкіна); учасники творчого центру Наталії Май, дует «Пара Best» – Ксенія Криворотенко, Станіслав Дяченко (керівник Анна Хижко); солістка ансамблю пісні і танцю України «Лтава» Віра Мотчана. 





Активна учасниця молодіжного руху Спілки вірмен України в Полтавській області, викладач Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Алварт Мелконян подарувала вірменську пісню. 
Виставка творів живопису Віктора Бондаря діятиме до 17 червня.



1 коментар: