вівторок, 27 лютого 2018 р.

Яскрава зірка на світовому музичному небосхилі – Антоніо Вівальді

Перегляд літератури, який підготували провідні бібліотекарі відділу мистецтв Наталія Прийма та Віра Саранцева до 340-річчя від дня народження Антоніо Вівальді (цикл «Із сузір’я імен світової слави»), зацікавить всіх, хто не байдуже ставиться до музики. 
Творчість італійського композитора, скрипаля-віртуоза Антоніо Вівальді (1678-1741 рр.) посідає одне з головних місць у світовій музичній культурі. У 35 років він вже був найвидатнішим музикантом Європи.
Автор 40 опер, ораторій, понад 500 концертів, Вівальді найбільше відомий своїми скрипковими та інструментальними концертами.
Антоніо Вівальді народився 4 березня 1678 року у Венеції Музична обдарованість Антоніо проявилася дуже рано. Першим вчителем був батько – Джованні Батіста Вівальді. 
У 1703 році Антоніо прийняв сан священика. Його запрошують до однієї з так званих венеціанських «консерваторій» під назвою «Ospedale della Pietà» при церкві під тією ж назвою. З 1704 по 1740 рік Антоніо Вівальді викладав музику в цьому сирітському притулку для дівчаток. Церкву Ла Пьета й досі називають «Церквою Вівальді», адже він диригував оркестром дівчат-сиріт у цій церкві.
Вівальді займався з хором, оркестром, диригував концертами, викладав теорію музики. Педагог Антоніо Вівальді створював для своїх учнів духовну та світську музику – ораторії, кантати, концерти, сонати, твори інших жанрів.

До речі, твори Вівальді друкувалися і за межами Італії. Його цикл «Пори року» – ранній зразок програмної оркестрової музики. Всього відомо 28 інструментальних творів Вівальді, наділених програмними назвами. 
Своєю творчістю Вівальді вплинув на багатьох сучасних йому італійських композиторів та зарубіжих музикантів. Яскрава, емоційна музика Вівальді приголомшує.
На жаль, всіма забутий, хворий і без засобів до існування музикант помирає у Відні 28 липня 1741, де був похований на кладовищі для бідних.
Музика Вівальді була на протязі двох століть забута. Лише в 20-х роках XX століття італійським музикознавцем були виявлені збірки рукописів композитора. Довгий час про Вівальді було відомо завдяки тому, що Й.С. Бах зробив ряд транскрипцій його творів.

Немає коментарів:

Дописати коментар