пʼятницю, 2 березня 2018 р.

Світла радість натхнення

За вікном – справжня зима, а у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського – буяє весна. Троянди, іриси, півонії, проліски, зображені на картинах полтавських художниць-аматорок, стали окрасою виставки «Гармонія краси – джерело натхнення», яка відкрилась 1 березня. 
На спільній виставці, яку організували Валентина Сімійон та Зоя Цуканова – лікарі за фахом, представлені пейзажі та натюрморти. Вони різні за сюжетами та настроєм, але всі сповнені внутрішньої краси та гармонії. На виставці багато картин з зображенням мальовничих куточків рідного краю. Природу та своє місто авторки люблять, а тому на своїх полотнах зображують у всій красі рідну Полтаву. 

Об'єднує виставку спільна тематика і назва – «Гармонія краси – джерело натхнення». Для художниць невичерпним джерелом натхнення є квіти, саме тому виставка насичена різними барвами і різними квітами, які уособлюють красу, чистоту, ніжність, весну та позитивний настрій. Улюблене хобі дає їм можливість розслабитися, дозволяє відпочити душею, поки вони створюють свої шедеври. Це щось на кшталт арт-терапії. 

Роботи самодіяльної художниці Валентини Сімійон – уродженки Гадяцького району, лікаря-офтальмолога 1-ої міської клінічної лікарні Полтави вже мали змогу бачити відвідувачі відділу мистецтв обласної бібліотеки. Її перша персональна виставка відбулася тут у позаминулому році, у вересні. За словами художниці, творчість її цінують, навіть є покупці. Валентина Сімійон – член творчого товариства «Художник». 


Якщо для пані Валентини це вже не перша виставка, то у Зої Цуканової – дебют. Вона вперше презентує широкому загалу свої роботи. Зоя Адамівна теж лікар за фахом, акушер-гінеколог, викладач акушерства та гінекології Полтавського медичного коледжу. І вона теж художниця за покликанням.
Зоя Адамівна розповіла трохи про своє захоплення живописом, про те, як спробувала спочатку малювати аквареллю, потім – олією. Процес захопив. І тепер вона створює навіть модульні картини. На виставці представлена одна така робота «Іриси – квіти веселки». Тло і квіти на ній розташовані як кольори веселки. Про ці квіти Зоя Адамівна навіть розповіла давню легенду.


Захід традиційно супроводжувався музикою: для присутніх виступила Людмила Костенко, чудово виконавши кілька ліричних пісень. 

Присутні на відкритті виставки одностайно відзначили, що картини заряджають позитивною енергією не лише тих, хто споглядає роботи, а й тих, хто їх створює. Це так, стверджують і Валентина Сімійон, і Зоя Цуканова. Вони черпають натхнення з внутрішнього джерела, тому їх твори наповнені спокоєм та гармонією. 
Виставка «Гармонія краси – джерело натхнення» триватиме до кінця березня. 
Фоторепортаж Володимира Короткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар