неділю, 25 лютого 2018 р.

Казимир Малевич та Україна

25 лютого у літературній вітальні ПОУНБ імені І.П. Котляревського пройшла перша арт-лекція в рамках проекту «Видатні постаті культури та мистецтва», яку підготували працівники відділу мистецтв. Вона була присвячена художнику, одному із засновників нових напрямків в абстрактному мистецтві – супрематизму та кубофутуризму К.С. Малевичу. 
Творчість Казимира Малевича викликає неймовірний інтерес у всьому світі. Публікуються нові дослідження, історичні документи, матеріали, листи художника. За право володіння картинами Малевича йдуть часом судові бої. На найбільших світових аукціонах за його роботи платять астрономічні суми. Малевича можна приймати, можна не приймати. Це дуже непростий художник. Основною метою лекції «Казимир Малевич та Україна» було докладно розповісти про зв’язок художника з Україною, який не переривався від самого народження. 
Що ж саме пов’язує автора «Чорного квадрату» з Україною? По-перше, місце народження Малевича – Київ. Народився майбутній художник у 1879 році (а не у 1878, як вважалося раніше). 

Прозвучала також цікава інформація і про місце народження живописця. За останніми дослідженнями, місцем народження був маєток його рідної тітки Марії Оржеховської на вулиці Жилянській (а не будинок на вулиці Бульонська, 15).
По-друге, до 17 років майбутній художник жив з батьками, в основному в селах і невеликих містечках, де працювали цукрові заводи – на Поділлі, на Харківщині, на Чернігівщині. 
Таким чином, з упевненістю можна стверджувати, що Казимир Малевич виріс і сформувався як особистість в Україні. Саме тут він написав свої перші картини. 
З Україною була пов'язана і педагогічна діяльність Казимира Малевича. З 1928 по 1930 рік він викладав у художньому інституті Києва, відомому на той час ще як «український Баухауз». У числі учнів Малевича значаться такі відомі художники, як Віктор Пальмов, Олександр Богомазов, Лев Крамаренко та інші. 

Сам Казимир Северинович часто писав листи українською мовою, надихався мотивами української народної творчості та вважав себе українцем. До речі, виставка Малевича в Київській картинній галереї 1930 року стала останньою персональною у його житті. І вона мала неабиякий успіх і серед глядачів, і в пресі. 
На жаль, в Україні не багато залишилося творів геніального супрематиста, але слід Казимир Малевич залишив чималий. Художник винайшов абсолютно новий напрямок живопису, названий супрематизмом. На домінуючу позицію в полотнах цього жанру виходять форма і колір. І саме про цей напрям живопису присутнім розповів художник, член Національної Спілки художників України Григорій Волков. 

Своїми враженнями від творчості Казимира Малевича поділився і краєзнавець Микола Малик.
Книжкову виставку, присвячену творчості Казимира Малевича, підготувала провідний бібліотекар відділу мистецтв Наталія Прийма.

Немає коментарів:

Дописати коментар