четвер, 8 лютого 2018 р.

Геніальний самородок

13 лютого – день народження Федора Івановича Шаляпіна, видатного співака та великого трагедійного актора. В історії світового театру він – явище унікальне. 
Федір Іванович народився у 1873 році в Казані в звичайній сільській сім’ї. Геніальний самородок – син писаря, мав безрадісне дитинство. Хлопчиком співав у церковному хорі. З 17 років Федір почав співати на сцені. З малоросійським мандрівним театром Деркача Шаляпін гастролював по країні. У Грузії Федора помітив педагог по вокалу Д. Усатов та взяв його до себе на повне забезпечення. Майбутній співак працював в місцевому оперному театрі, виконуючи басові партії. 
У 1894 році Федір вступив на службу в петербурзький Імператорський театр, де під час одного спектаклю його помітив благодійник Савва Мамонтов та переманив співака до себе. Шаляпін виконує партії з опер «Життя за царя», «Садко», «Псковитянка», «Моцарта і Сальєрі», «Хованщина», «Борис Годунов» і «Русалка».
На початку ХХ століття він – соліст Маріїнки, з театром багато гастролює Європою. Після революції в Росії Федора Івановича призначили керівником Маріїнського театру і присудили звання Народного артиста Республіки. Але вже 1922 року співак зі своєю сім’єю емігрує за кордон. В радянській Росії Шаляпін вже ніколи не виступав. За кордоном він їздив в турне по світу.
Федір Шаляпін захоплювався скульптурою, живописом. Прекрасно малював, про що свідчить його «Автопортрет». А ще знімався у кіно (виконав головну роль у фільмі «Дон Кіхот», 1932 рік). Ф. Шаляпін виступав також як оперний режисер.
Він – автор мемуарів «Сторінки з мого життя» (1917 рік), «Маска й душа» (1932 рік). 
Шаляпін зробив неоціненний внесок у розвиток оперного мистецтва. В його репертуарі – понад 50 зіграних ролей в класичних операх, понад 400 пісень, романсів і російських народних пісень. Прославився басовими партіями Борисова Годунова, Івана Грозного, Мефістофеля. Шаляпін має свою зірку на алеї слави в Голлівуді.
Щодо особистого життя. Перша його дружина Іола Торнагі – балерина італійського походження, з якою він одружився у 1896 році. У цьому шлюбі народилося 6 дітей.

У Санкт-Петербурзі Шаляпін познайомився з Марією Валентинівною Петцольд. Вони стали таємно зустрічатися. Можна сказати, що Федір Іванович завів другу сім’ю. Марія народила йому ще трьох дітей. Офіційно шлюб Марії і Федора Шаляпіна був зареєстрований в Парижі 1927 року.
В 1937 році великий співак захворів, у нього діагностували лейкоз. Помер Федір Шаляпін у Парижі, в квітні 1938 року. 
Книжкову виставку до 145-річчя від дня народження Ф.І. Шаляпіна «Геніальний самородок» підготували провідні бібліотекарі Наталія Прийма та Віра Саранцева.

З книжковою виставкою можна буде ознайомитися у відділі мистецтв Бібліотеки до 28 лютого 2018 року.
Світлини Володимира Короткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар