четвер, 8 лютого 2018 р.

Хто ж вона, Маруся Чурай?

Неабияким співочим талантом славилися дівчата на Полтавщині. Чергова лекція в рамках циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави» мала назву «Полтавська дівчина з легенди – піснярка Маруся Чурай» і була присвячена 365-й річниці памяті Марусі Чурай. 
8 лютого у літературній вітальні за допомогою презентації головний бібліотекар відділу мистецтв переконувала користувачів обласної бібліотеки у тому, що факт існування Марусі Чурай (якщо її вважати навіть напівлегендарною особою), розширює рамки української ліричної поезії. В цьому – значення творчості талановитої полтавки, яке не можна заперечувати.
Так, біографія Марусі Чурай побудована в основному на народних переказах. З долею полтавської піснетворки пов’язано багато нез’ясованих питань. 

Говорили про її пісні, про історію варіативної та містифікованої любові Марусі. Навіть про те, що в реальній дійсності Маруся мала б зватися Марею Чураївною.

А ще, як і було обіцяно, були документальні свідоцтва. Згадали про історичні постаті Гордія Чурая, Григорія Бобренка, Івана Іскри та інших осіб, причетних до життя і долі Марусі Чурай.
Отже, як же ми повинні дивитися на Марусю Чурай? Історична вона особа чи образ, створений народною фантазією? Відповідь на це запитання не може бути категоричною… І можливо, відповідь може бути одержана тільки після того, коли будуть знайдені архівні документи, які проллють світло на ті давні події.
За світлини дякуємо фотохудожнику Володимиру Короткову. За відеосюжет - телеканалу «Лтава».




Немає коментарів:

Дописати коментар