понеділок, 9 жовтня 2017 р.

Від захоплення до справи життя: кований світ Анатолія Фіктянова


Усі цікаві події народжуються завдяки ентузіастам свого діла. Не винятком є зустрічі з творчими людьми, які вже стали традиційними в відділі мистецтв обласної бібліотеки. 
8 жовтня у відділі мистецтв ПОУНБ ім. І.П. Котляревського відбулася творча зустріч з Анатолієм Фіктяновим – майстром ковальської справи, членом творчого товариства Полтавських художників «Живопис», лауреатом премії ім. Панаса Мирного.

Ще змалку майбутній майстер був оточений виробами із заліза, оскільки його батько і дідусь займалися ковальським ремеслом. Близько тридцяти років удосконалює Анатолій Володимирович майстерність коваля. Його роботи цікаві й різноманітні: підсвічники, військові обладунки, скрині, декоративно-ужиткові та сувенірні вироби з металу. Художник по металу відкритий до інновацій та експериментів. Проекти майстра наближаються до художніх витворів. Анатолій Фіктянов усіма силами намагається відродити і привернути увагу до традиційних ремесел Полтавщини, зокрема, до ковальської справи. Він активно спілкується з учнями полтавських шкіл та студентами вузів, розкриваючи їм секрети ковальської майстерності та розповідаючи про історію розвитку ковальства в Україні та на Полтавщині. Творча зустріч з Анатолієм Володимировичем була присвячена його ювілею. Невипадковий збіг, мабуть: 8 жовтня в Україні відзначають День художника!
Анатолій Фіктянов розповів в ході зустрічі, що надихає його на творчість, про свої досягнення та плани на майбутнє, відповів на запитання присутніх, демонстрував свої роботи. 
Початок заходу був наповнений музикою. А все завдяки чудовому виступу Софії Матвієнко – учениці Полтавської малої академії мистецтв ім. Р. Кириченко, яка незважаючи на юний вік, особистість багатогранна. Софія – флейтистка, переможниця всеукраїнських та міжнародних конкурсів; стипендіат Ротарі клубу Дюссельдорф-Шлострум.

Поздоровляли ювіляра завідувач відділу мистецтв бібліотеки, голова клубу «Цікавих зустрічей» Галина Вікторова, голова творчого товариства Полтавських художників «Живопис» Віктор Бондар.
Привітати майстра прийшли музиканти, поети, художники, які неодноразово прикрашали своїм талантом масові заходи бібліотеки: Віра Мотчана, Людмила Костенко, Володимир Чистяков, Ігор Овсянніков, Валентина Поліщук, Лариса Філіпська, Віктор Шпехт, Олена Савченко, Яків Купинський.







Для ювіляра та всіх присутніх в програмі було й трохи екзотики – виступ учасниць танцювального колективу Полтавського міського центру українсько-індійської дружби «Шанті», які виконали класичні індійські танці.

Ковальство – справа божого покликання, що здатна повністю змінити життя. Присутні на заході переконалися, що Анатолій Фіктянов в художньому куванні знайшов те самовираження, яке може задовольнити його внутрішній світ. Роботи художника по металу вражають цілісністю, органічним поєднанням, відмінним володінням технікою ковальства та почуттям металу у гармоніі.




Світлини фотохудожника Володимира Короткова.  Відеосюжет про захід можна переглянути на сайті телеканалу "Лтава".

Немає коментарів:

Дописати коментар