четвер, 26 жовтня 2017 р.

Душа співає і бринить…

«Душа співає і бринить, це треба перекласти вмить на полотно моїх картин». Це рядок з вірша Тетяни Парфенович – художниці, персональна виставка якої відкрилась 25 жовтня у відділі мистецтв ПОУНБ ім. І.П. Котляревського в рамках спільного проекту з Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи. 
Ведуча заходу Наталія Андріївна Лук’янець – завідувач сектором культури і туризму Білоцерківської ОТГ, члени якої приїхали підтримати та привітати художницю, розповіла присутнім про художницю. 
Про життя і творчість Тетяни Парфенович (із буклету, розробленого Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи): 
Народилася Тетяна Геннадіївна Парфенович у 1978 році в селі Балаклія Великобагачанського району. Навчалася в Балакліївській середній школі, потім в м. Одеса, де здобула професію перукаря. В 2001 році Тетяна повертається в Балаклію, де зараз проживає з донькою Маринкою, яка теж приїхала на відкриття виставки та виступила з музичним номером. Діяльність Тетяни як художниці почалася з 2010 року, адже творчій натурі важко утримати себев одноманітному просторі. Придбавши олійні фарби, почала їх освоювати. Спочатку, не знаючи навіть азів та техніки, малювала без суттєвого результату, але сама природа допомогла. Молода художниця захоплюється живописними краєвидами свого рідного села, відтворює у творчих роботах веселе розмаїття гаїв, високу блакить українського неба. Малює та віршує: 
                                       Хіба ж не можна не закохатися у шелест лісів та шепіт трав. 
Сади з гаями, спів птахів, коли лелеки
прилітають та гнізда в’ють коло дворів. 
На луках маки зацвітають та річки в’ються береги,
немовби то вона танцює, поміж лугів, поміж лісів.

Творчий потенціал, дивовижна працездатність художниці дозволяють їй створювати яскраві натюрморти, живописні краєвиди рідного краю, в яких Тетяна Парфенович намагається відобразити власне бачення багатства природи, феєрії життя, гармонії людини та навколишнього світу.
А у 2014 році Тетяна почала малювати портрети. Поступово відкриваючи для себе завісу таїни мистецтва Тетяна Парфенович з 2011 року бере участь у виставках майстрів народної творчості на районних мистецьких святах. В 2014 році була учасницею Полтавського обласного фестивалю художників-аматорів імені Григорія Ксьонза, який проводився за ініціативи Полтавської обласної ради та Управління культури Полтавської обласної державної адміністрації. Роботи художниці зігрівають шанувальників своїм теплом і енергетикою майстра, зберігаючи відчуття української землі, милуючи око та даруючи підтримку і наснагу. На них зображені реальні люди, зі своїми життєвими історіями, які автор переживає разом із ними. Історії ці є самим життям з цілою гамою почуттів, і з найбільшим – любов’ю. Як ось, дідусь з бабусею, лиш з вірністю в серці змогли пройти свій життєвий шлях. Або молоді солдати, які повернулися з АТО із сивиною на скронях. Кожну з жінок, зображених Тетяною Парфенович, об’єднує неймовірна сила волі та жага до життя заради інших.
З вітальним словом на відкритті виставки Тетяни Парфенович виступили директор Великобагачанського районного краєзнавчого музею Катерина Олексіївна Щербіна та заступник голови Білоцерківської сільської ради Петро Павлович Рибальченко, голова творчого об’єднання "Живопис" Віктор Бондар.

Музичне оформлення заходу забезпечували вокальний ансамбль «Співаночка», студентка ПНПУ ім. В.Г. Короленка Вікторія Федоришина, учениця Полтавської міської школи мистецтв (малої академії мистецтв) імені Р. Кириченко Ангеліна Климова.



На виставку прийшли зацікавленні мистецтвом люди. За думкою багатьох, від полотен Тетяни віє невимушеною безпосередністю, щирістю, задушевністю.
Куратор заходу – завідувач відділу мистецтв Галина Вікторова та провідний методист Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Антоніна Полєтаєва. Персональна виставка художниці Тетяни Парфенович діятиме до 20 листопада.

Немає коментарів:

Дописати коментар