середу, 18 жовтня 2017 р.

Симфонія Полтави… Симфонія живопису




В сіру, холодну погоду жага краси загострюється, і найвірніше її джерело – мистецтво. Зарядитися натхненням прийшли 17 жовтня шанувальники прекрасного на відкриття виставки живопису «Симфонія Полтави» у відділі мистецтв ПОУНБ ім. І.П. Котляревського.
Символічну назву художник Ярослав Терновський обрав не випадково. Симфонія – це дивовижне сплетіння оркестрових мелодій, які видобуваються музиками під умілим керівництвом диригента. А от симфонія в картинах – це сплетіння барв, що утворюють образ. Більшість робіт на виставці – це спільна творчість мешканців Полтави під керівництвом художника – Ярослава Терновського. Полтавці – це оркестранти, а художник тут – диригент.

Творчість Ярослава Терновського, молодого художника-живописця, керівника Арт центру ZELO – це пошук позитиву, поштовх до роздумів та дій. Він працює у техніках олійного живопису, пастелі, акварелі, у кількох жанрах живопису – серед його художніх витворів – пейзажі, натюрморти і портрети.
Художник охоче ділиться своєю творчістю. Ярослав – викладач студії образотворчого мистецтва у Полтаві. Його життєве кредо: «Кожен із нас Художник! Все, що залишається – згадати про це». От митець і допомагає людям згадати. Він розробив навчальні програми з рисунку та живопису. Художник – автор проекту «Живопис для всіх». Учасник більше 50 загальнонаціональних та регіональних виставок. 
Твори Ярослава Терновського знаходяться у колекціях більш ніж 80 колекціонерів та шанувальників мистецтва в Україні, Вірменії, Греції, Польщі, Росії, Угорщині, в держустановах України та дипломатичних представництвах іноземних держав.
Ярослав – куратор арт-проектів. На волонтерських засадах займається з переселенцями з Донецької та Луганської областей, з бійцями АТО, проводить заняття на базах громадських організацій. 

Зовсім недавно, на початку жовтня відбулося відкриття студії образотворчого мистецтва ZELO у Полтаві, де художник радий бачити відвідувачів і тих, хто хоче почати чи продовжити свій шлях у живописі. Ярослав Терновський відкриває секрети майстерності з малювання акварельними та олійними фарбами. 
Ведуча заходу - головний бібліотекар відділу мистецтв бібліотеки Інна Загребельна представила глядачам художника. Багато цікавого про свої роботи, про плани на майбутнє розповів художник любителям живопису. Він підтвердив, що головне – це бажання навчатися. А тому кожен охочий, не залежно від рівня підготовки, може творити й отримувати від цього задоволення.
На відкриття виставки завітали шанувальники творчості художника та його учні. Своїми враженнями від занять живописом під керівництвом досвідченого вчителя та талановитого художника Ярослава Терновського поділилася бібліотекар обласної бібліотеки Наталія Діда, якій найбільше запам’яталося колективне створення картини. Коли змішати фарби і залишити мазок на полотні міг кожен охочий. А результатом спільних зусиль стала чудова картина. У чому мали змогу переконатися всі присутні на заході.
Як завжди, відкриття виставки супроводжувалося виступами музикантів та поетів. Твори у їх виконанні були співзвучні картинам. Учениця Полтавської малої академії мистецтв імені Р. Кириченко Ангеліна Климова, яка навчається живопису у Ярослава Терновського, виконала фортепіанну п’єсу Олександра Гречанінова.
Музичні дарунки звучали також у виконанні гітариста Юрія Жолтишева та викладача класу фортепіано Полтавської малої академії мистецтв імені Р. Кириченко Лариси Філіпської.
Чудові вірші прозвучали у виконанні поетеси Інни Снарської та Елли Молчанової – лікаря-психіатра Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева.
Присутні на відкритті виставки відмітили, що всі роботи, представлені на ній, вражають своєю барвистістю та теплотою. Пейзажі художника відкривають нам чудові куточки Полтави. Натюрморти – яскраві та соковиті. Відосюжет про захід можна переглянути на сайтах телеканалів Громадське ТБ, Місто. Новий погляд та ІРТ Полтава.
Побачити полотна, створені полтавцями під кервництвом Ярослава Терновського, всі бажаючі матимуть змогу до 24 жовтня.

2 коментарі: