пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

Цінний подарунок полтавських композиторів


Фонд відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського поповнився унікальним виданням. 


Це подарунок Полтавського обласного осередку Національної спілки композиторів України   (Голова – Т.Г. Парулава).




Музична Шевченкіана українських композиторів: біобібліогр. довід. вид.: Київ: Видавництво Ліра-К, 2023. – 952 с. (ISBN 978-617-520-443-6)




Книга була випущена у 2023 році видавництвом "Ліра-К" за сприяння ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Бугрова.
Автором та упорядником видання є хоровий диригент та педагог Мирослав Гулковський. 
Біобліографічне видання пропонує найповнішу нині джерельну базу, яка  стосується музичної Шевченкіани, має неабияку наукову і практичну цінність.

Подано докладні біографії 373 українських композиторів від середини XIX до 20-х років XXI ст., якнайповніше представлена їхня творчість, у якій виокремлено й конкретизовано музичну Шевченкіану.
«Музична Шевченкіана українських композиторів: біобібліографічне довідкове видання» є значним внеском у розвиток українського музичного джерелознавства.
І це тільки перше видання задуманої М. Гулковським музичної  Шевченкіани. Дослідник зібрав біобібліографічні матеріали ще про 200 композиторів.
У роботі у повній мірі представлено жанри Музичної Шевченкіани: опери, балети, ораторії, кантати, симфонії, фортепіанні композиції, романси, солоспіви, пісні, хорові духовні піснеспіви на тексти псалмів Давидових у переспіві Тараса Шевченка та поеми «Марія» тощо.

Для повного ознайомлення з творчістю композиторів подано біографію, творчий доробок, Музичну Шевченкіану як основний розділ, у якому зазначено композиції на тексти Шевченка, роки написання й видання, першого виконання, дискографію та літературу.

У новому виданні також представлено інформацію про композиторів Полтавщини, які мають свій внесок у музичну Шевченкіану.




Бібліотека вдячна членам Полтавського обласного осередку Національної спілки композиторів України за подароване видання, за щедрість і увагу до нашої книгозбірні!



Немає коментарів:

Дописати коментар