пʼятницю, 14 квітня 2023 р.

Лекція «Український модерн»

 В теплій, дружній атмосфері відбулася лекція Олега Лебединського, відомого полтавського краєзнавця, керівника проєкту «Полтава 3 D», у відділі мистецтв 13 квітня 2023 року. 

Незважаючи на дощову погоду, послухати улюбленого лектора прийшло багато полтавців. Це була мандрівка у просторі і часі, знайомство з відомими архітекторами, які творили свої шедеври на початку ХХ століття. Василь Кричевський, Костянтин Жуков, Опанас Сластьон, Федір Мазуленко, Дмитро Дяченко – імена, назавжди вписані в історію українського архітектурного модерну.  

З цікавістю присутні розглядали світлини прекрасних споруд: земської лікарні у Лубнах (1913 р.), земської трикомплектної школи у Чорнухах (1913 р.), водолікарні в Миргороді (1918 р.), Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського (1903–1908 рр.) – дивовижної краси будівлі, символи нестримного польоту фантазії митців.

До знакових рис стилю належать шестикутні вікна (а також прямокутні великі і напів-коло), такої ж форми портали, вальмові (шатрові), наметові з заломленням дахи, башти, лоджеві фронтони, трицентрові арки, піддашки, кручені колонки, кольорова майоліка. Орнамент в українському архітектурному стилі використовували різний, але завжди він несе в собі риси впізнаваності навіть для сучасного міського жителя України – неясна мелодія літнього сільського дня у бабусі, з любов’ю вишитий рушник…

Лекція нікого не залишила байдужим, спонукаючи до роздумів, викликаючи бажання дізнаватися більше про український архітектурний модерн.

Немає коментарів:

Дописати коментар