понеділок, 24 квітня 2023 р.

Майстер-клас із зачіски та мистецтва візажу «Національна ідентичність в українському образі»

 Із сивої давнини, із ледь примерклих з часом фресок, із легенд, казок, пісень і наукових досліджень приходять до нас образи та настрої далекого минулого. Український народний одяг, головні убори, зачіски, взуття формувалися під впливом кліматично-географічних, соціально-економічних обставин, складностей політичного й культурного розвитку. 

Волоссю наші предки надавали головного, сакрального значення. Вони вважали, що саме через волосся тіло черпає силу. 

Які чоловічі стрижки були розповсюджені за козацьких часів? Чому у козаків були довгі чуби? Жіночі зачіски – які вони? На ці та інші питання отримали відповіді під час майстер-класу із зачіски та мистецтва візажу «Національна ідентичність в українському образі», який відбувся 24 квітня 2023 року у відділі мистецтв. Учасниками майстер-класу стали  учні 10 класу Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №20 імені Бориса Серги .

Назар Божинський, доцент кафедри дизайну НН Інституту культури і мистецтв ЛНУ імені Тараса Шевченка, підготував змістовну розповідь про стародавні чоловічі стрижки: «під чуб», «під польку», «під макітру», «чуприна». Ці способи були поширені у багатьох народів, але в деталях відрізняються, мають свій національний колорит. Продемонстрував Назар Божинський і найпоширеніші жіночі зачіски. 

Родзинкою став майстер-клас із візажу, який провела Оксана Гетьман, викладачка кафедри дизайну. На обличчі дівчини-моделі яскравими кольорами притягував погляди присутніх  макіяж в стилі головної героїні мультфільму «Мавка. Лісова пісня».  



Немає коментарів:

Дописати коментар