вівторок, 4 квітня 2023 р.

Книжкова виставка-портрет «На крилах пісні»

 

Весною сповнене життя

Минає швидко,

Пішла з весни у небуття

Прекрасна Квітка.

Росла, цвіла в чужім краю,

Свій рід шукала,

Та Батьківщину все свою,

В думках плекала…

До мрій своїх в весняний день

Пішла за снами,

  Красу заквітчаних пісень

                                                       Лишила з нами.

                                                                 Т. Чорновіл

«На крилах пісні» – під такою назвою у відділі мистецтв розгорнута книжкова виставка-портрет, присвячена 70-річчю від дня народження Квітки Цісик, американської співачки українського походження, виконавиці українських пісень.

Чарівною квіткою України, «легендою за океаном» називають представницю української діаспори Квітку Цісик, незабутній голос якої пронизує до глибин душі.

Дивна, багато в чому трагічна доля випала маленькій симпатичній жінці, яку в 1998 році назвали найбільш упізнаваним голосом США. Їй завдав болю ранній розрив з Батьківщиною, який вона гоїла українськими піснями. Мрія усього життя співачки, яка могла би стати окрасою будь-якої сцени, все-таки здійснилася. Далекий голос Квітки Цісик досі лунає між нас і продовжує зігрівати серця та душі людей на всій планеті.

Пісні Квітки Цісик були для неї не просто виконанням. У її пісні – все: політ, душі, фантазія, свобода і натхнення, чистота і трохи наївність, радість і життєва сила, а також смуток, тривога.

До репертуару співачки входили такі відомі українські пісні, як: «Ой не світи місяченьку», «На городі криниченька», «Два кольори», «Ой заграли музики», «Тече річка»,  «Коломийка», «Черемшина»  та багато інших.

Книжкова виставка-портрет розповідає нам про нелегкий, але наполегливий шлях співачки, розкриває нам її творчі здобутки та пісенну спадщину, яка нагадувала українцям діаспори про їхню землю, згуртовувала та несла вістку й знання про про рідний край. Особистість Квітки Цісик для багатьох українців по обидва боки океану асоціюється з незламністю духу та гордістю за своє українське походження, вона є втіленням того, як за сотні тисяч кілометрів можна і необхідно відстоювати своєю національну ідентичність.



Немає коментарів:

Дописати коментар