пʼятницю, 15 травня 2020 р.

«Скарбниці світу»: до Міжнародного дня музеїв

Музеї - багатофункціональні заклади соціальної інформації, призначені для збереження культурно-історичних і природничо-наукових цінностей, накопичення та поширення знань через вивчення і демонстрацію унікальних пам’яток матеріальної культури, що сприяє соціокультурному та економічному розвитку країн і регіонів, розвиває міжкультурний діалог. 

Сучасні музеї ведуть пошук свого місця в багатоманітному культурному просторі, перетворюються на важливі осередки освіти і навчання, оскільки саме вони забезпечують доступ до національної культурної та природної спадщини людям різного фаху та віку. Вагомість цієї ролі базується на спроможності музеїв надавати громадськості інтерактивну, предметну та ідейну платформи для глибшого пізнання своєї етнічної ідентичності, нації та всього світу.
Міжнародна рада музеїв щороку обирає і затверджує тему Міжнародного дня музеїв, яка є основною, і має на меті привернути увагу суспільства. 

День музеїв - 2020 має стати майданчиком для різних поглядів і точок зору, які має строкате суспільство, та інструментом для подолання упередженості, яку часто воно ж демонструє.
Потенціал музеїв продукувати важливий досвід для людей будь-якого походження є центральним у плані їхнього значення для суспільства. 
Як агенти змін та інституції яким довіряють, музеї не матимуть іншої можливості як сьогодні, щоб продемонструвати свою актуальність у політичних, соціальних та культурних реаліях сучасності.

Зростаюче суспільне очікування соціальних змін спричинило розмову про потенціал музеїв для соціального блага у вигляді виставок, конференцій, виступів, освітніх програм та ініціатив. 
Однак залишається багато зробити для подолання свідомого та несвідомого домінування влади, яка може створити розбіжності як між музеями, так і між музеями та їхніми відвідувачами. Ці розбіжності можуть стосуватися багатьох тем, включаючи етнічну приналежність, стать, сексуальну орієнтацію та ідентичність, соціально-економічне походження, рівень освіти, фізичні можливості, політичну приналежність та релігійні переконання.
Тож тема Міжнародного дня музеїв-2020 – Музеї за рівність: різномаїття та інклюзія
У Міжнародний день музеїв в багатьох музеях світу й України відбуватиметься така чудова акція, як «Ніч музеїв». Це прекрасний привід провести час, відвідуючи музеї, галереї, виставкові зали тощо.
Цього року ця акція відбудеться он-лайн, тож можна буде відвідати будь-який музей світу.
Відділ мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки пропонує вам здійснити віртуальну подорож найкращими музеями світу: 








Також ми ж пропонуємо підсилити отримане від цього задоволення ще й читанням книг та переглядом альбомів з ілюстраціями мистецьких шедеврів. 
Маємо для вас цікаву підбірку видань, які можна знайти у відділі мистецтв. Завдяки наведеним книгам ви зможете ближче познайомитися зі світовими шедеврами, узнати історію створення художніх колекцій і музеїв та помандрувати світом мистецтва.

Отже серія «Величні музеї світу». Серія альбомів, присвячених колекціям живопису найвидатніших музеїв світу. Кожна книга створювалася за участю зберігачів колекцій, відомих мистецтвознавців та істориків мистецтва різних країн. 
Ці видання презентують найвидатніші та найцінніші експонати музеїв та приватних колекцій. При тому видання презентують й маловідомі шедеври, які знаходяться у фондах зберігання й невідомі широкому загалу. 
Крім того, видання мають гарну поліграфію, найвищу якість репродукцій й коментарі від відомих мистецтвознавців. 
Це справжня мистецька подорож видатними музеями світу, омріяна зустріч з Прекрасним.

Ватикан [Текст] / К. Пьетранджели [и др.]. - М. : Слово, 1998. - 604 с. - (Великие музеи мира).

Комплекс музеїв, де зберігаються художні колекції, зібрані протягом століть Римськими Папами. Ватиканські музеї засновані в XVI столітті папою Юлієм II.
Григоріанський Етруський музей, що розташований в палаці Інокентія VIII - 18 залів. Тут представлено предмети побуту античних поселень з раннього бронзового періоду, а це 9-8 століття до нашої ери.
Кожен зал розповідає історію у хронологічному порядку демонструючи фрески, вироби зі слонової кістки, статуї та розкішний посуд. Музей Піо-Крістіано заснований у 1854 році. Тут зберігаються саркофаги та скульптури, які прикрашали їх у ранньохристиянський період. 
Ватиканська пінакотека також має 18 залів історії візантійського та європейського живопису у картинах 11-19 століття. Головна тематика - мозаїка та ікони, скульптури та фрески. 
Музей К’ярамонті присвячений античній скульптурі і має три окремі зали, де зібрано понад 3 тисячі фрагментів римських та грецьких написів.
Надзвичайно цікавим для туристів є Історичний музей. Колекція карет, автомобілів та різноманітної атрибутики за якою можна простежити історію розвитку Ватикану. 
А ще є збірка сучасного церковного мистецтва, галереї етнографічних карт, канделябрів, зал колісниць...і Сікстинська капела, інтер’єр якої вкритий фресками відомого італійського митця Мікеланджело. 
Екскурсія у музеї Ватикану - крок у історію, релігію, мистецтво, що відкриває незвідані таємниці минулого та примножує знання. 


Галерея Уффици. Флоренция [Текст] / пер. с ит. ; Ред. Э. Джинаннески. - М. : БММ, 2004. - 144 с. : кол.іл. - (Великие музеи мира). 

Є одним з найбільших і найзначиміших музеїв європейського образотворчого мистецтва. На початок 21 століття вона нараховує низку шедеврів таких італійських майстрів, як Джотто, Боттічеллі, Леонардо да Вінчі, Рафаель, Джорджоне, Тіціан, Паоло Учелло, Джованні Батіста Сальві (Sassoferrato), фра Філіппо Ліппі, Чімабуе, П'єро делла Франческа тощо.
Тут також зберігається колекція автопортретів художників різних країн, малюнки і гравюри старих італійських майстрів, окремі зразки античної скульптури. 




Лондонская Национальная галерея [Текст] / А. Джентили, У. Бархем, Л. Уайтли. - М. : Слово, 2001. - 605 с. - (Великие музеи мира). 

Художній музей в Лондоні, що містить понад 2300 полотен західноєвропейського живопису XIII — початку XX століття. Один з найвизначніших художніх музеїв те тільки Великої Британії, а й всього світу . Картини в галереї експонуються за хронологічним принципом. 









Лувр. Париж [Текст] / пер. с ит. ; Ред. А. Фреголент. - М. : БММ, 2003. - 144 с. : ил. - (Великие музеи мира). 

Один з найбільших музеїв світу, Лувр демонструє 35 000 експонатів, від найдавніших часів до XIX століття. Починаючи з 2008 року, експонати музею розділені на 9 колекцій: Стародавній Схід, Стародавній Єгипет, Стародавня Греція, Етрурія та Рим, Мистецтво ісламу, Скульптури, Предмети мистецтва, Образотворче мистецтво, Графічне мистецтво.
Лувр — найбільш відвідуваний художній музей у світі. 



Музей истории искусства. Вена [Текст] / пер. с ит. ; Ред. С. Боргези. - М. : БММ, 2005. - 144 с. : ил. - (Великие музеи мира). 

Належить до числа найбільших музеїв світу, у зібраннях якого зберігаються прославлені шедеври західноєвропейського мистецтва. Відрізняється як багатством своїх мистецьких колекцій, так і їх різноманітністю.
До складу музею входять: Колекція Єгипту та Близького Сходу, Колекція грецьких та римських старожитностей, Картинна галерея, Кунсткамера, Нумізматичний кабінет і наукова бібліотека; музей Ефеса, Колекція зброї та обладунків і Колекція історичних музичних інструментів. Також музею підпорядковуються Театральний музей, Музей карет, Етнологічний музей та Замок Амбрас у Тіролі.


Художні музеї України також пропонують альбоми колекцій:



101 найцікавіший музей [Текст] : ілюстрована енциклопедія / уклад. Д. В. Антонюк. - Х. : Ранок, 2011. - 64 с. : іл. - (Україна).

Енциклопедія розповідає про заповідники та музеї України, які зберігають багатющий історичний і культурний спадок нашого народу. Ви знайдете для себе безліч корисної інформації, зокрема точні адреси й номери телефонів музейних установ. Понад 500 яскравих ілюстрацій дадуть змогу наочно уявити собі красу та неповторність кожної експозиції.




Національний художній музей України [Текст] : альбом / уклад. О. Лагутенко. - К. : Артанія Нова, 2003. - 416 с. : іл. - Укр. та англ. мовами. 

Один із найбільших і найстаріших в країні. Заснований 1899 року.
Будівля музею спроектована архітектором Владиславом Городецьким.
Музейна колекція створена на основі пожертв Богдана Ханенка, Терещенків, Вікентія Хвойки, Миколи Біляшівського та інших.
Станом на початок ХХІ століття музейні фонди нараховують близько 40 тисяч експонатів.
Має унікальну колекцію творів українського живопису, скульптури та іконопису від XII—ХХ століть.
Видання альбому присвячено 100-річчю від дня заснування музею. 





Закарпатський художній музей : альбом / упоряд. О. М. Чернега-Балла. - К. : Мистецтво, 1984. - 151 с. : іл. - Текст укр., рос., англ. мовами. 

Запорізький художній музей [Текст] : альбом / упоряд. І. М. Ласка. - К. : Мистецтво, 1984. - 70 с.

Івано-Франківський художній музей [Текст] : альбом / упоряд. М. М. Якібчук. - К. : Мистецтво, 1989. - 127 с : іл. - (Скарби музеїв України). 

Одеський художній музей [Текст] : альбом. - К. : Мистецтво, 1976. - 131 с. : іл.




Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка [Текст] : альбом : ювілейне вид. / уклад. С. Бочарова. - Полтава : Говоров С. В., 2009. - 232 с. : цв.ил. 

Сумський художній музей [Текст] : путівник / упоряд. М. М. Комаров. - К. : Мистецтво, 1966. - 16 с. : іл. 

Харківський художній музей [Текст] : альбом. - К. : Мистецтво, 1977. - 78 с. - (Скарби музеїв України). 

Чернігівський художній музей [Текст] / Укл. В.М. Величко. - К. : Мистецтво, 1989. - 15 листівок. 


Своє захоплення мистецтвом розділіть з найближчим оточенням, зокрема з дітьми. Не хвилюйтеся, якщо у вас не ідеальні стосунки з мистецтвом, адже неможливо знати відповіді на всі запитання. 
Французька письменниця Франсуаза Барб-Ґалль допоможе вам, пояснюючи, чому деякі картини коштують космічних грошей, куди «Джоконда» поділа своє волосся, що можна побачити на полотнах Пітера Корнеліса Мондріана, чому Аполлон не засмаглий і носить на голові корону з листя тощо. 
Мистецтво – це щось таке, що кожен із нас сприймає по-своєму. Неможливо змусити людину, а тим паче дитину захоплюватися Ван Гогом, якщо вона не розуміє його творчості… 
Як будувати розмову про мистецтво з дитиною? Хай вона обирає тему розмови, об’єкт обговорення і напрямок екскурсії. Ведіть з нею діалог. Не квапте її, не насаджуйте свою точку зору, не розкривайте одразу усі секрети художника або скульптора. 
Однак про всяк випадок до невеличкої лекції підготуйтеся, у чому ми вам радо допоможемо. Отже, видання з відділу мистецтв: 



Барб-Ґалль, Франсуаза. Як розмовляти з дітьми про мистецтво [Текст] : пер. з фр. / Ф. Барб-Ґалль. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - 179 с. : іл. 


Прочитавши цю книгу, ви зрозумієте, як діти різного віку наближаються до мистецтва. 
Мистецькі ж шедеври можна побачити як на сторінках цього видання, так і інших альбомів з нашої бібліотечної колекції. 













Полтавські музеї не тільки володіють ексклюзивними експонатами та артефактами, мають справжні витвори мистецтва у своїх колекціях, а й самі будови музеїв належать до відомих історично значущих архітектурних споруд.

Сподіваємося, що відеопрогулянка музеями Полтави нагадає й про те, які скарби знаходяться поруч. 

З повагою, провідна бібліотекарка відділу мистецтв Віра Саранцева.

Немає коментарів:

Дописати коментар