вівторок, 19 травня 2020 р.

День української вишиванки святкуємо 21 травня


Красива вишита українська сорочка з льону з давніх-давен вважається символом здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості; оберегом і захистом від злого ока і слова. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі так, щоб малюнок торкався тіла. Для кожного ритуалу була особлива вишиванка. Дітям при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів. 

Кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Про їх розмаїттся може свідчити лише перелік типових узорів волинського краю: цвіткі, хміль, лапатий хміль, хмелик, лапатий хмелик, виноград, ягідний хміль, хміль ягідки, хрести гречкою, хрести, безконечник, хрести повії, купчаті, кукурузка, огірочки на дві половинки, зірочки, кошички, сокирки, копита, копитка, розбиті хрести, хрести, сливочки, дубове листя, полоничник на дві половинки, полоничник хрещатий, полоничник повний тощо! І так – у кожній області. 
Тому можна сказати, що кожен регіон України може похвалитися своїм унікальними вишиванками. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками. 

Відділ мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки пропонує здійснити кілька невеличких віртуальних екскурсій шляхами історії полтавської вишиванки: 



Решетилівська вишиванка https://www.youtube.com/watch?v=rhVP8Z-PNr0

Зараз вишивка сприймається тільки як декоративний елемент, але для наших предків вона мала велике значення. Вони могли буквально “читати” вишивку як книги, тому що кожен символ в орнаменті має своє значення. 
Набуває поширення так звана «текстова вишивка». Кожна літера – це вишитий символ, кожен символ – це потужний оберіг.
Абетку та її тлумачення видав у своїй книзі Володимир Підгірняк, дослідник української писанки та вишивки. Шляхом аналізу народної творчості прикарпатського краю, він виявив певні закономірності в орнаментах, які наштовхнули його на виявлення в них закодованої інформації. 



Підгірняк В. Текстова вишивка. Бродівське письмо. – Київ, 2008.- 32 с. 


У книзі розповідається про вишивання на полотні з вкладанням змісту в узори. Наводиться детальна інструкція такої вишивки. 





Підгірняк В. Бродівська писанка. Сутність стародавніх звичаїв. - Броди - Просвіта, 2008. — 42 с. 


Книга знайомить з основними елементами письма, які використовувалися у бродівській писанці та вишивці.
Автор продовжує та розкриває глибше матеріал поданий у книжці "Текстова вишивка". 









Також за електронною адресою https://ornament.name можна самому створити тестову вишивку на власний смак, адже Ornament Name - це сервіс для створення унікального текстового орнаменту для вишивки, зручний для кожного онлайн-конструктор.

НЕПОВТОРНІСТЬ ТА ВИШУКАНІСТЬ НАЦІОНАЛЬНОГО ВБРАННЯ В ПРОЕКТІ “СПАДОК” - цикл коротких атмосферних роликів, які присвячені українській культурі, традиціям, народним звичаям.

Відділ мистецтв пропонує й відеоілюстрацію з текстової вишивки:


Немає коментарів:

Дописати коментар