пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Марко Кропивницький – грані творчості

Кропивницький Марко Лукич – фундатор українського професійного театру. Йому належить визначна роль у створенні української школи театрального мистецтва, формуванні оригінального вітчизняного репертуару. 
Актора не раз запрошували на імператорську сцену, однак він не хотів розлучитися з батьківщиною, рідним мистецтвом, відстоюючи у такий спосіб право українців на свою мову і культуру. 



Пропонуємо також до вашої уваги документальний фільм під назвою: Марко Кропивницький : Перший серед рівних https://www.youtube.com/watch?v=z956eMEpUIM 

М. Кропивницький відомий не лише як видатний драматург, актор, режисер, він також є автором ряду музичних творів, які відзначаються високою професійністю та мелодійністю.






Кропивницький, Марко Лукич. Музика до вистав [Ноти]. Т. 2 / М. Л. Кропивницький : клавір. - К. : Київ, 1967. - 91 с. 





















Кропивницький, Марко Лукич. Музика до вистав [Ноти] : клавір. Т. 1 / М. Л. Кропивницький. - К. : Київ, 1967. - 120 с.





З репертуару Б.Р. Гмирі [Ноти] / исп. Б. Гмиря. - К. : Музична Україна, 1972. - 63 с. - (Українські народні пісні).















З репертуару Михайла Гришка [Ноти] / упоряд. Л. Ржецька. - К. : Муз. Україна, 1978. - 60 с. - (Українські народні пісні). 














 З репертуару Івана Паторжинського [Ноти]   / упоряд. Г. Паторжинська. - К. : Муз.   Україна, 1968. - 65 с. - (Українські народні     пісні). 

















Грай, моя бандуро! [Ноти] : [для чоловічої капели бандуристів]. Вип. 1 / упоряд. О. З. Міньківський. - К. : Муз. Україна, 1968. - 103 с. - (Репертуар Державної заслуженої капели бандуристів УРСР).





Де ти бродиш, моя доле ? [Ноти] : укр. нар. пісня / сл. М. Кропивницький ; авт. обробки С. Зарембо. - К. : Держ. вид-во образотворчого мистецтва і муз. літератури УРСР, 1960. - 3 с. 











Николай Ворвулев. Удовицю я любив слова і музика Марк Кропивницький.












Ревуть, стогнуть гори-хвилі. Марк Кропивницький. https://www.youtube.com/watch?v=pzbESBXQIFU



Хорея козацька - Гей нум, братці, всі до зброї! Слова і музика Марка Кропивницького в музичній обробці Миколи Леонтовича. 


Відома пісня на слова Т. Г. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий...» своїм народженням завдячує Марку Кропивницькому. 
У 1886 році, коли вперше була видрукована пісня Д. Крижанівського, безглузда заборона не друкувати текстів українських пісень вже була знята, та пісню на слова Шевченка все ж не захотіли допустити до людей. 
Д. Крижанівський не змирився з цією забороною, збирає кошти і видає пісню вдруге. Але і цей випуск було заборонено розповсюджувати.
Що ж залишається робити? Невже ця пісня ніколи не буде почута в народі, невже прекрасна мелодія залишиться жити тільки на аркушах нотного паперу?
Марко Кропивницький вирішує заспівати пісню в одному із спектаклів. Це, звичайно, було ризиковано, бо не можна було відходити від затвердженого цензурою тексту. Зразу ж можливі серйозні неприємності – заборона гастролей, штрафи… 
Прекрасний баритон Кропивницького зазвучав особливо повноголосо. Пісня уже вилетіла на волю, щоб стати улюбленою піснею нашого народу. 

Хор імені Г. Верьовки - Реве та стогне Дніпр широкий.

https://www.youtube.com/watch?v=vvnIV3XxN-Y

Немає коментарів:

Дописати коментар