четвер, 26 квітня 2018 р.

«Благодать під соснами»

Документальний фільм «Благодать під соснами» представила 26 квітня у літературній вітальні ПОУНБ імені І.П. Котляревського автор сценарію та режисер картини – кандидат історичних наук, член Національної спілки журналістів України Людмила Нестуля. 
Присутні на заході подивилися фільм, головним «персонажем» якого є старовинний дерев'яний храм у Вельбівці під Гадячем, побудований ще у 1865 році. Він став духовною пристанню для багатьох мешканців села. 

Гадяцький край славний пам’ятками архітектурного зодчества, які представлені в основному культовими спорудами. 
Довідавшись історію церкви, стає зрозумілим інтерес авторів саме до Свято-Троїцького храму. Доля його дійсно унікальна.
Члени творчої групи, які працювали над створенням картини, зробили надзвичайно велику справу. Матеріали про храм XIX ст., який сміливо можна вважати досконалим зразком архітектурного спадку Полтавщини, подані в історичному контексті на тлі суспільно-політичного та духовного життя. 
За словами автора сценарію та режисера картини Людмили Нестулі, у 2016 році вийшла перша версія фільму а у 2018 – скорочена, у якій автори сконцентрувалися на найголовнішому. 

Свято-Троїцька церква у Вельбівці збереглася завдяки людям, які навіть ризикували своїм життям. 
Автори картини торкнулися питань, як людина бачить майбутнє свого храму та своє майбутнє, що пов’язує нас з предками та у чому полягає духовність. 

Людмила Анатоліївна розповіла також про те, що до створення фільму залучили багато людей: спеціалістів, що стикаються із будуванням та реставрацією храмів, краєзнавців, істориків, священнослужителів і прихожан храму. 
На заході виступали: один із героїв картини, головний отаман служби козацького самоврядування, козацької громади Полтавщини, генерал-полковник, поет, журналіст, художник, краєзнавець, реставратор Володимир Полапа; відеотекар Ольга Страхова, яка збирала архівні матеріали для фільму; протоієрей, настоятель Свято-Тихонівського храму, священик Стефан Водяник. 


Людмила Власенко – заступник директора з інформаційних технологій Бібліотеки вручила Людмилі Нестулі рекомендаційний лист стосовно висунення автора сценарію та режисера фільму «Благодать під соснами» на здобуття щорічної Літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки.

Немає коментарів:

Дописати коментар