неділю, 15 квітня 2018 р.

Виставка політичної карикатури Василя Яровика

Виставка, яка відкрилась 15 квітня у відділі мистецтв, присвячена пам’яті її автора – Василя Яровика. Це було його бажання – продемонструвати власні роботи широкому колу глядачів. Але Василь Васильович не встиг зробити це за життя, він відійшов у вічність у березні 2018 року. 
За словами відомого карикатуриста Володимира Казаневського, найпатріотичнішою є найгостріша карикатура, найдотепніша, яка зображує якесь зло, що є в нашому суспільстві. Адже карикатура – це перебільшення, а карикатуристи – співці добра і краси. І така справжня добра карикатура в Україні існує. І підтвердження тому виставка робіт Василя Васильовича.
На заході був присутній син художника Валерій, який розповів присутнім про батька. 

Василь Васильович Яровик народився у 1938 році у Харцизьку. Закінчив 1964 року Полтавський інженерно-будівельний інститут. З 1965 року проживав в Полтаві. Працював на підприємстві «Укрвостокнефтегазстрой». Малюванням захоплювався все життя. Створювати карикатури почав років 6 тому. 
Малюнки Василя Яровика – це зразки політичної карикатури, сюжети яких пов'язані з поточними, в основному політичними подіями або особистостями. Вони створені для того, щоб висміяти і привернути увагу влади та суспільства до корупції та інших соціальних проблем. 





Експозиція виставки включає 23 малюнки. Всього в домашньому архіві родини Василя Васильовича близько 80 робіт.
Переглядаючи роботи Василя Яровика, розумієш, що він шукав рішення того, щоб карикатура виглядала так, ніби немає нічого провокаційного, але глядач міг сам додумати, що він хотів сказати. Саме про це та про важливість такого жанру мистецтва, як карикатура, говорили присутні. 
Василь Яровик дозволяв собі критикувати все, із чим в країні є негаразди. Але політику дуже важко малювати. Як казав один із колишніх редакторів французької сатиричної газети «Шарлі Ебдо», карикатура має бути ляпасом, який ми отримуємо, коли читаємо газету. Це не ілюстрація, тут треба намагатися нервувати людей, дратувати їх, щоб вони починали ставити собі питання, щоб вони реагували на ті теми, про які художник говорить своїми карикатурами.
Глядачі відзначили, що Василю Яровику це вдалося. Своїми враженнями від виставки поділилися Валентина Поліщук, Микола Максимов, Тетяна Гребець, Віктор Шпехт. З музичними номерами виступили Юрій Жолтишев, Людмила Костенко, Віра Мотчана.





Виставка політичної карикатури Василя Яровика діятиме до 27 квітня.

Немає коментарів:

Дописати коментар