понеділок, 23 квітня 2018 р.

Із сузір’я імен світової слави: Ежен Делакруа

26 квітня 1798 року народився Фердинан Віктор Ежен Делакруа (Ferdinand Victor Eugène Delacroix) – французький художник доби романтизму. Малював історичні картини, натюрморти та портрети, займався стінописом. Звертався до трагічних сторінок революційних подій першої половини XIX ст. в Європі. 
Ежен багато малював з дитинства, першим його вчителем був П'єр Нарсіс Герен (1774-1833). Перші сюжети картин художнику навіяли літературні твори Данте, Шекспіра, Байрона. 

Писав Делакруа й портрети: барона Швитера, Фредеріка Шопена, Жорж Санд. 
Картина «Свобода веде народ на барикади» – найвідоміший твір, який приніс Делакруа світове визнання, знаходиться у Луврі. 
Приваблював художника й образ гетьмана Івана Мазепи. Делакруа – автор картини «Покарання Івана Мазепи на коні» (за легендою) (1828).
У Делакруа був марокканський період. Два роки (1831-1832) він мандрував у Марокко (його включили до складу офіційної дипломатичної місії Франції). Художник створює екзотичні картини: «Марокканська родина», «Полювання на левів в Марокко», «Єврейське весілля в Марокко», «Араб біля могили». 
Делакруа робив стінописи в Бурбонському палаці в Парижі та в Залі Миру в ратуші Парижу, але їх не зберегли. Дванадцять років художник присвятив стінописам в церкві Сен Сюльпіс. 
У 1851 році його обрали в міську раду міста Париж, а в 1855 році нагородили орденом Почесного легіону. 
Делакруа помер 13 серпня 1863 року в Парижі, похований на цвинтарі Пер-Лашез.
Перегляд, присвячений життю та творчості Ежена Делакруа, підготували провідні бібліотекарі відділу мистецтв Наталія Прийма та Віра Саранцева.





З експозицією можна буде ознайомитися до 29 квітня 2018 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар