вівторок, 23 січня 2018 р.

Творець шедеврів історичного жанру

До 170-річчя від дня народження В.І. Сурикова провідні бібліотекарі відділу мистецтв Наталія Прийма та Віра Саранцева підготували перегляд із циклу «Сузір’я видатних». На ньому представлені матеріали, з яких можна дізнатися багато цікавих фактів про художника та його картини. 
Василь Іванович Суриков – видатний художник, майстер історичної картини. Він поєднав традиції історичного романтизму з мальовничим новаторством. Народився у Красноярську 12 (24) січня 1848 р. в родині канцелярського службовця, вихідця з старовинного козацького роду. 
Вже в студентські роки проявив себе як майстер історико-асоціативних образів (навчався в Академіі мистецтв).
Суріков не мав справжньої майстерні, всі свої знамениті монументальні полотна художник писав або у себе вдома, або в одному із залів Історичного музею. Історична «трилогія» («Ранок стрілецької страти», «Меншиков у Березові», «Бояриня Морозова») принесли художнику заслужене визнання. Він належав до числа провідних живописців того часу.

Художник, коли він починав працювати, зачинявся у своїй майстерні, майже ніколи не показуючи роботу до її закінчення. А починав роботу над картиною Суриков з вивчення історичних матеріалів і етюдів з натури. Одночасно митець вибирав місце дії, писав пам’ятки архітектури на пленері в конкретних природних умовах. Кращі речі художника завжди привертали увагу своїм колоритом.

У пізні роки старий художник написав кілька найкращих своїх портретів (наприклад, «Автопортрет», 1913 р., Третьяковська галерея).
Помер Суріков в Москві 6 (19) березня 1916.
З переглядом можна буде ознайомитися до 31 січня 2018 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар