пʼятницю, 24 листопада 2017 р.

Долина писаної пісні


23 листопада у відділі мистецтв ПОУНБ ім. І.П. Котляревського в рамках спільного проекту з Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи відбулось відкриття виставки живопису Вадима Іщенка. 
Виставка митця з Горішніх Плавнів під промовистою назвою «Долина писаної пісні», яка мандрує Україною, дісталася Полтави. Унікальні роботи автора пов’язані з народною творчістю. Рядки пісень стали назвами творів, а їх сюжети перейшли на холст. Картини вражають, запамятовуються з першого погляду. 
Що ж, давайте знайомитись з художником. Вадим Васильович Іщенко народився у 1970 році в місті Лозова Харківської області. В 1979 р. батьки разом із сином переїжджають у молоде місто Комсомольськ Полтавської області (нині Горішні Плавні). З дитинства Вадим цікавився мистецтвом різьблення. Певний час він відвідував майстерню Леоніда Царьгородського – відомого майстра та маляра. 
З 1998 року почав займатися художнім різьбленням самостійно. Наслідком старанної праці по вивченню різноманітних форм виробів, їх орнаментування, композиційних вирішень стають сувенірні та виставкові твори. Завдячуючи тематичним панно «Пір», «Пацюк», «На межі» та «Козак Мамай», Вадим Іщенко став учасником проекту «Неділя України в Лондоні» (2013), на якому у якості майстра з дереворізьблення представляв етнографічну частину найпопулярнішого в Україні фестивалю Олега Скрипки «Країна мрій». Такі заходи позитивно впливають на імідж нашої країни, яка має свої культурні надбання.
В 2011-2016 роках Вадим Іщенко працює над іконостасом Трьохсвятительського храму в м. Горішні Плавні, що є повністю авторською роботою майстра від проекту до різьбленого виконання. 
Творчу натуру майстра вабить і народне малярство. В своїх картинах він зображує світ особливим, і головним завданням свого мистецтва ставить глибоке осмислення мудрості народної та поєднання її із сучасністю.

Вадим Іщенко – учасник багатьох виставок творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: Київ (2009); Дніпро, Кременчук, Полтава (2017). З 2012 року він постійний учасник Всеукраїнського молодіжного фесту «Український водограй».
Сьогодні митець живе та працює в Горішніх Плавнях – в мальовничому та прогресивному місті з високим культурним рівнем. Є дуже популярним художником, якого надихають народні традиції, обрядові пісні, музика, простий побут села.
Щиро дякуємо давньому другу бібліотеки – полтавському фотохудожнику Володимиру Короткову за чудовий фоторепортаж з відкриття виставки.
Ніколи не буває забагато приємних вражень, а тому чекаємо мешканців Полтави та гостей міста у відділі мистецтв обласної бібліотеки (кімната 313). Оцініть дивовижну енергетику виставки Вадима Іщенко «Долина писаної пісні»!
Виставка триватиме до 25 грудня.
Відеосюжет про відкриття виставки Вадима Іщенка можна переглянути на сайті телеканалу "Центральний".
  

Немає коментарів:

Дописати коментар