середу, 1 листопада 2017 р.

Загадкове мистецтво Японії

«Вдивляйтесь в звичайне – і побачите несподівне, вдивляйтесь в негарне – побачите гарне, вдивляйтесь в просте – побачите складне, вдивляйтесь в мале – побачите Велике…». В цих словах виражена суть японського мистецтва.
До року Японії в Україні 
у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського оформлена книжкова виставка «Мистецтво Японії», яку підготували провідні бібліотекарі Віра Саранцева та Наталія Прийма. 
На виставці представлені книги, альбоми, періодичні видання, репродукції, присвячені незвичайному і прекрасному, багатогранному і загадковому мистецтву «Країни Вранішнього Сонця». Японія – далека країна, яка не припиняє нас зачаровувати. Культура її для західної людини часто здається незбагненною. Хоча існують певні паралелі японських традицій та культури з культурою України. Це й глибоке національне коріння, а ще – духовний зміст.

Одним з найбільш древніх і вишуканих з японських видів мистецтв є живопис. Він характеризується широким розмаїттям жанрів і стилів. Для нього, як і для літератури, характерно відведення провідного місця природі.
Однією з галузей образотворчого мистецтва є каліграфія – мистецтво красивого письма. А каліграфічні роботи цінуються не менше, ніж роботи живопису. 
Не менш давнім видом мистецтва Японії є скульптура. Вона почала розвиватися з появою в країні буддизму. Найдавніша скульптура – дерев'яна статуя будди Амітабхи в храмі Дзенків-дзі. Як основний матеріал для скульптур здавна використовували дерево. Також скульптури робили з бронзи та інших металів.
Про шедеври японського дерев'яного зодчества чув весь світ. Вони споріднені з українськими.

Традиційно японським вважається мистецтво ікебани, яке японці перейняли у китайців та розвинули. Це мистецтво аранжування квітів, яким у наш час займаються в основному жінки, в давнину цим займалися виключно чоловіки-ченці. Є певний набір умовних знаків для того, щоб замалювати схему складання навіть самого складного виробу з паперу. Велику частину знаків ввів у практику в середині минулого століття Акіра Есідзава. Цей японський майстер вніс великий вклад в розвиток ікебани в сучасному світі.
Один з найкращих експертів з історії садів і ландшафтів Мішель Барідон писав: «Найзнаменитіші сади дзен періоду Муроматі показали, що Японія підняла мистецтво садів до вищого ступеня інтелектуальної вишуканості, що було можливо досягти». Японський сад виступає уособленням всесвіту. В японській культурі сад є високим мистецтвом, він тісно пов'язаний з мистецтвом каліграфії і живописом тушшю. 
Перший театр в Японії виник в епоху Камакура, коли в розташованій на морському узбережжі столиці всіма справами держави керував могутній сегунат. Це був всесвітньо відомий тепер театр масок. На початку епохи Токугава народився, розцвів і приніс чудові плоди перший демократичний театр Японії – Кабукі. 
Справжнім арт-обєктом, який до того ж можна вдягнути, є кімоно – традиційний одяг в Японії. Нам важко збагнути його вічний успіх та метафоричність орнаментів.
Усі бажаючі можуть відвідати книжкову виставку «Мистецтво Японії» з 1 по 30 листопада.

Немає коментарів:

Дописати коментар