середу, 28 березня 2018 р.

Знайомство з музичною Полтавщиною

Не згасає інтерес до історії мистецтва, до скарбниці музичної культури Полтавщини. На екскурсію до Народного музею «Музична Полтавщина» зібралися справжні поціновувачі мистецтва. 
115-річчю Полтавського музичного училища імені М.В. Лисенка та ювілею музею, розташованого в музичному училищі була присвячена екскурсія учасників клубу «Цікавих зустрічей» із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави». У цьому році музей відзначає свій 40-річний ювілей.
Проводив екскурсію Віктор Петрович Кучер – завідувач музеєм, заслужений працівник культури України. Він весь час працює над доповненням і удосконаленням музейної експозиції. 

Відкритий музей «Музична Полтавщина» був  у 1978 році у приміщенні музичного училища імені М.В. Лисенка, з нагоди 75-річчя заснування училища. Ініціатор створення – Михайло Андрійович Фісун. Цей відомий полтавський диригент, композитор, музикознавець, фольклорист був першим завідувачем музею. 
Сьогодні експозиція музею включає близько 18 тисяч писемних та фото експонатів, та більше 5 тисяч речових експонатів. Серед оригінальних експонатів є по-справжньому унікальні фотознімки, документи, листи, друковані та рукописні твори композиторів, сувеніри, кераміка, скульптура. 


В експозиції музею три розділи: «Творчість великого композитора-земляка М.В. Лисенка», «Діяльність Полтавського музичного училища ім. М.В. Лисенка» та «Музична Полтавщина».
У першому залі Віктор Петрович розповів про творчий та життєвий шлях Миколи Віталійовича Лисенка. Відвідувачі музею побачили серед іншого перші видання опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Утоплена», «Різдвяна ніч», «Коза-дереза» М.В. Лисенка, а також листи і документи, що засвідчують участь композитора у відкритті пам’ятника І.П. Котляревському в Полтаві у 1903 році. 
Учасники екскурсії також дізналися про видатних музичних діячів, життя та творчість яких пов’язана з Полтавщиною. 
Експонати, які забрані у другому залі, присвячені не тільки історії музичного училища, а ще й розвитку музичного життя Полтавщини. Тут зосереджено матеріали про діяльність першого директора і організатора училища та симфонічного оркестру Полтави Д.В. Ахшарумова та інших керівників училища. 
Завдяки Віктору Петровичу у учасників клубу «Цікавих зустрічей» була можливість послухати, як звучать музичні інструменти різних народів світу. А вони представлені в експозиції дуже цікаві! 



Третій розділ музею «Музична Полтавщина» – найбільший. Саме тут екскурсанти з цікавістю роздивлялися оригінальний портрет старого кобзаря-бандуриста Остапа Вересая, репродукцію портрета полтавської поетеси і піснярки Марусі Чурай. 
У музеї експонується кілька фотознімків видатного бандуриста Володимира Кабачка та його бандура. 

У 1989 році музеєві «Музична Полтавщина» було присвоєно почесне звання «народного» (постанова колегії Міністерства культури України від 14 липня 1989 року). 
У всіх учасників екскурсії – членів клубу «Цікавих зустрічей» та працівників обласної бібліотеки залишилися найкращі враження. 

Світлини фотохудожника Володимира Короткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар